Головна Новини Зустрічі в літературно-музичному салоні

Зустрічі в літературно-музичному салоні

05.03.2016 11:38

3 березня, у Всесвітній день письменника, відбулась перша зустріч у літературно-музичному салоні. Такий формат спілкування був дуже популярним у XVIII-XIX століттях: у будинку знатної дами, яка відрізнялась витонченістю, блискучим розумом та мала певні таланти, збиралися люди, об’єднані спільними інтересами. Це були поети та художники, артисти та музиканти, вчені та філософи. У салонах обговорювались питання культури, мистецтва, політики, дебютували поети-початківці. І сьогодні, у XXI столітті, в час бурхливого розвитку новітніх технологій та обмеженого "живого" спілкування, ми вирішили відродити цю традицію та започаткували зустрічі у літературно-музичному салоні.  Кожна зустріч  буде присвячена окремому напрямку в літературі та мистецтві: розповідь про цікаві та невідомі широкій аудиторії факти біографій, знайомство з творчістю літераторів, читання поезій, інсценування окремих фрагментів, виконання музичних композицій.
Так, для першого засідання салону була обрана тема футуризму як авангардистської течії в літературно-мистецькому процесі початку 10-30-х років XX ст. Саме футуризму характерні бунт проти старого світу й колишніх цінностей, розрив з традиціями мистецтва (епатажність і експресивність), активне експериментаторство у царині форми і змісту, творення нового майбутнього естетичними засобами. Зародившись в Італії у 1909 році, футуризм розповсюдився по іншим країнам світу. Обличчя російського футуризму визначали поети-кубофутуристи –  учасники першого футуристичного угруповання, яке отримало назву «Гілея». До речі, це об’єднання було створене у с.Чорнянка Херсонської губернії у 1910 році і одним з активних учасників є наш земляк Олексій Кручоних.
На першу зустріч з промовистою назвою «Від заумі до абсурду» до літературно-музичного салону завітали члени літературно-краєзнавчого гуртка, який діє при Херсонській гімназії №6. Відвідувачі салону слухали бунтарську поезію геніїв авангарду, складали поетичні рядки, відгадували шаради, грали в наймодніші ігри того часу.

Запрошуємо усіх, хто цікавиться літературою та мистецтвом, відвідати наш літературно-музичний салон: наступну зустріч заплановано провести в квітні-місяці. Слідкуйте за анонсами на сайті книгозбірні та в соціальних мережах (групи  «В контакте» та «Facebook«).

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18 19 2021222324
25262728 29 3031