Головна Новини День української писемності та мови в клубі "Елінг"

День української писемності та мови в клубі "Елінг"

06.11.2016 17:52

5 листопада 2016 року, напередодні святкування Дня української писемності та мови, чергове засідання у клубі "Елінг" було присвячено саме цій події. Ця зустріч була забарвлена емоціями та насичена власними спогадами.
Так, керівник клубу Микола Каляка розповів, як в далекому 1987 році в обласній газеті надрукував свою статтю "Без мови немає народу", за що на декілька років був покараний:  його матеріали перестали друкувати в одній з газет Херсонщини. 
Голова Херсонської обласної організації Національної спілки письменників України Василь Загороднюк нагадав присутнім про долю та утиски української мови у різні часи, поділився своїми спогадами про шкільні роки та закликав усіх читати газету "Літературна Україна".   А херсонський поет Владислав Григор'єв розповів, як під час військової строковї служби за володіння українською мовою декілька разів попадав у наряд - так невзлюбив його старшина. Але начальник гарнізону вступився за простого солдата-українця і сказав слова, які Владислав Миколайович запам'ятав на все життя: " Завжди відстоюй своє право на мову, веди боротьбу як словом, так і навіть кулаками". 
Гостя клубу, журналіст Любов Гаражій представила присутнім другий том альбому "Хронологія мужності", в якому зібрано матеріали про військовослужбовців Херсонщини, які віддали своє життя за Україну у зоні АТО. 
Тетяна Карпець пригадала  роки на початку незалежності України. як вона зі своїми однодумцями ходила по школах міста та пропагувала українську мову і культуру. В той час були як прихильники такої справи, так і противники, які забороняли проводити такі зустрічі. Але це не стало перешкодою для справжних патріотів і навіть зараз, маючи поважний вік, продовжують цю справу: зустрічаються з учнями, розповідають про українських письменників та діляться своїм творчим доробком.
Власні вірші продекламували Анатолій Дунаєв, Валентина Липенко та  Світлана Слівканіч. 

 

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18 19 2021222324
25262728293031