Головна Новини Сторінками перших газет Херсонщини

Сторінками перших газет Херсонщини

11.11.2014

10 листопада учні загальноосвітньої школи № 36 разом з бібліотекарями відділу краєзнавства здійснили цікаву та захоплюючу подорож сторінками перших газет Херсонщини. Саме в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара зберігається найбільша у нашій області колекція місцевих газет, починаючи з 1865 року видання і до сьогодення.
Газети, що вийшли до 1945 року, рідкісні та цінні, й тому доступ до них  мають лише науковці та дослідники. Однак цього дня було зроблено виняток: старшокласники мали змогу побачити та навіть власноруч погортати періодичні видання, яким вже понад 150 років. Крім того, учні дізналися, де і коли з’явилася перша друкована газета у світі, послухали розповідь про історію заснування першої газети нашого краю під промовистою назвою «Херсонские губернские ведомости».
Школярі були дуже здивовані якістю паперу та друку того часу. Адже навіть через півтора століття деякі видання виглядають краще, ніж сучасні газети. Хлопці та дівчата із задоволенням читали статті про гімназистів, цікавилися, чим захоплювалися їх однолітки, як проводили дозвілля, які читали книжки.
Особливий інтерес у підлітків викликала реклама того періоду. Незвичне графічне оформлення та інтригуючий зміст рекламних повідомлень не втратив свого впливу на аудиторію навіть сьогодні. Дівчата розглядали оголошення про розпродажі в магазинах одягу та парфумів. Хлопці ж віддали перевагу повідомленням  у банківській сфері.
Окрім перших видань краю, учні більш детально познайомились з довгожителькою херсонської преси – газетою «Наддніпрянська правда», яка виходить вже понад 80 років. Так, школярі були приємно вражені, побачивши на сторінках цього періодичного видання прізвища вже відомих сьогодні херсонських поетів. Адже саме «Наддніпрянка» стала місцем перших зустрічей зі своїм масовим читачем таких видатних діячів літератури, як Микола Братан, Алевтина Дрозд, Марк Боянжу, Ізабелла Плоткіна, Володимир Бровченко.
Сподіваємося, що таке знайомство з першими періодичними виданнями Херсонщини викличе у сучасної молоді інтерес саме до друкованих видань та підкреслить їх важливість як хронографів часу.

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18 19 2021222324
25262728293031