Головна Новини Залюблений в море та херсонські простори

Залюблений в море та херсонські простори

12.10.2015 11:54

10 жовтня 2015 року у відділі краєзнавства пройшов творчий вечір херсонського поета та публіциста,  військового моряка та ветерана Тихоокеанського флоту Василя Васильовича Гайдамаки, якому в цей день виповнилось 80 років.
Василь Гайдамака -  людина цікавої долі, великого життєвого шляху та багатосторонньої діяльності. Батьківщина Василя Гайдамаки – місто Херсон, де він народився у 1935 році в родині нащадків запорізьких козаків. Дитинство майбутнього письменника припало на важкі роки окупації Херсона та голодний післявоєнний час. Але жодні обставини не могли завадити здійсненню найпотаємнішої мрії - стати військовим.
Василь Васильович - військовий медик за освітою, але поет за покликанням. Почав складати вірші ще в юному віці, як зізнається він сам, для душі. А вже в зрілому віці почав присвячувати вірші друзям, дружині, дітям. І, звичайно ж, однією з головних тем його творчості була і залишається морська тематика. Так непомітно набрався творчий матеріал для видання книги. І тільки в 2004 році Василь Гайдамака представив на суд шанувальників  поезії свою першу книгу «Очарован». На сьогоднішній день у літературному доробку 10 книжок, серед них є і збірник пісень «Дніпровські мотиви», і збірка віршів та пісень «Семь чудес».
На творчому вечорі були присутні і письменники, і літературознавці, і журналісти, і шанувальники художнього слова та творчості поета. Кожен з бажаючих мав змогу виступити та особисто привітати письменника-ювіляра.
Так, про внесок Василя Гайдамаки в розвиток літературного процесу на Херсонщині наголосив у своєму виступі голова Херсонської обласної організації Національної спілки письменників України Василь Загороднюк. А літературознавець, поетеса та журналіст Таїсія Щерба у своєму виступі вималювала літературний портрет ювіляра. Один з найстарших та найповажніших літературознавців Херсонщини Павло Кіндратович Параскевич  побажав творчого польоту та досягнення нових висот. Щирі вітання прозвучали від колективу обласної бібліотеки для юнацтва ім. Бориса Лавреньова. За багаторічну співпрацю з книгозбірнею письменнику-ювіляру було вручено подяку та презентовано персональний буклет.
Дуже багато привітань та подарунків отримав Василь Гайдамака від членів літературного об’єднання «Елінг», активним учасником якого він є  протягом багатьох років.
Учні школи підготовчої практики Херсонського музичного училища виконали пісню на слова Василя Гайдамаки «Стоїть величаво Херсон над Дніпром».  А подружжя Белінських протягом всього вечора радувало усіх присутніх виконанням пісень під гітару.
Письменник-ювіляр Василь Гайдамака теж підготував усім шанувальникам художнього слова подарунок - нову книгу, яка має назву «Оживає думка джерелом». Це збірка поетичних творів патріотичного звучання про Україну, про славних синів українського народу, про неповторну красу рідної землі. Багато віршів з нової книжки було продекламовано присутніми. А чарівні представниці літературного об’єднання «Елінг» навіть спробували театралізувати поезію «Радісна зустріч».

Тож від щирого серця ще раз вітаємо херсонського письменника Василя Васильовича Гайдамаку з ювілеєм та бажаємо творчої наснаги та нових книжок!

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18 19 2021222324
25262728293031