Головна Новини «Кримські татари як корінний народ» від Наталії Беліцер

«Кримські татари як корінний народ» від Наталії Беліцер

12.04.2017 13:28

Херсон став другим містом в Україні (першим був Київ), в якому сьогодні, 12 квітня, відбулась презентація книги «Кримські татари як корінний народ: історія питання і сучасні реалії». Автор видання – Наталя Беліцер – доктор біологічних наук, експерт інституту демократії ім. Пилипа Орлика, протягом багатьох років займається вивченням всіх перипетій боротьби за визнання прав корінних народів у світі та в окремих країнах, включаючи Україну. При цьому вона ще є активною учасницею багатьох акцій і знакових подій, що відбувалися в Криму і Києві з початку 90-х років і до цього часу.
Презентація розпочалась з питання: «Які народи, на вашу думку, є корінними народами України і як ви розумієте значення «корінний народ?». Дослідниця доступно розповідала про серйозні речі: чим категорія «корінні» народи відрізняється від просто «народів» або «націй», чому кримських татар вважають корінним народом, які специфічні права належать корінним народам згідно з нормами міжнародного та національного права тощо.
Більш детально Наталя Беліцер зупинилась на такому «гострому» питанні, яке досить часто обговорюється у ЗМІ та соціальних мережах: проблема захисту від політичних репресій кримських татар на кримському півострові, і якщо кримські татари вважають Крим своєю Батьківщиною, чому тоді вони не чинять збройного опору російській анексії й окупаційній владі. Також досить дискусійним виявилось питання: чи не призведе створення кримсько-татарської національно-територіальної автономії в деокупованому Криму до «ефекту доміно» або «відкриттю «скриньки пандори»? Адже зараз, як ми знаємо, є аналогічні вимоги з боку інших етнічних спільнот України.
Якщо ви хочете бути більш обізнаними в питанні стосовно статусу кримськотатарського народу та мати певні аргументи під час полемік – радимо ознайомитись з книгою Наталі Беліцер «Кримські татари як корінний народ: історія питання і сучасні реалії», яка, до речі, вже є у нашій книгозбірні. Дослідниця подарувала видання читачам Гончарівки, за що ми їй дуже вдячні!

Календар подій

12 3 4567
89101112 13 14
15161718192021
22232425262728
2930