Головна Новини "Нариси Дніпра" Олександра Афанасьєва-Чужбинського

"Нариси Дніпра" Олександра Афанасьєва-Чужбинського

13.05.2016 08:28

12 травня у відділі краєзнавства відбулась презентація перевидання книги О.С.Афанасьєва-Чужбинського «Нариси Дніпра», яка вийшла друком у видавництві "Апріорі" (м.Львів).  Автор видання  - Олександр Афанасьєв-Чужбинський (1816-1875) – відомий у свою епоху письменник, публіцист, етнограф, приятель молодих років Тараса Шевченка. Він багато мандрував Україною, вивчаючи народний побут, уклав словник української мови.  Протягом 1856 -1860 рр. брав участь в етнографічних експедиціях Російського географічного товариства, досліджував різні регіони України, мандрував українським Півднем. Написав низку статей, що увійшли до його книжки «Поездка в Южную Россию» (в українському перекладі – «Подорож у Південну Росію», ч. 1 — «Нариси Дніпра», ч. 2 — «Нариси Дністра»), яка вийшла друком у Петербурзі протягом 1861-1863 років. До речі, в Гончарівці зберігається екземпляр оригіналу видання.
Праця Олександра Афанасьєва-Чужбинського – це  ґрунтовне краєзнавче та етнографічне дослідження і водночас – захопливий художній твір у жанрі дорожніх нотаток з безліччю живих діалогів. Саме тому, напевно, в наш час виникла потреба у перевиданні даної книги українською мовою. Ініціатором проекту та редактором книга стала молода дослідниця  - Олена Крушинська. Вона – хімік за освітою, а краєзнавець – за покликом серця.  На її рахунку – підготовка та видання трьох туристичних путівників («Сорок чотири дерев'яні храми Львівщини» (2007), «Два береги Збруча» (2008, у співавторстві з Д. Малаковим та Ю. Козорізом) і «Дністер. Туристичний путівник» (2016), понад 80-ти статей, присвячених пам'яткам архітектури, краєзнавству та подорожам та багато іншого.
Зазначимо, що Херсон став першим містом серед інших міст України, які були описані в книзі «Нариси Дніпра», де відбулась презентація. Перша частина заходу була присвячена саме постаті  Олександра Афанасьєва-Чужбинського. Пані Олена зібрала цікавий та малодосліджений матеріал про письменника, публіциста, етнографа. А вже друга частина – це було безпосереднє знайомство з книгою, читання окремих епізодів (до речі, «голосом» мандрівника читав Олексій Білецький, один із засновників Центру туризму та пригод), обговорення цікавих уривків.
В планах Олени та її команди – організувати експедицію місцями, які описує мандрівник Олександр Афанасьєв-Чужбинський у книзі «Нариси Дніпра», та створення web-сайту за матеріалами такої подорожі. Тож побажаємо втілення в життя всього запланованого!

Календар подій

12 3 4567
89101112 13 14
15161718192021
22232425262728
2930