Головна Новини Херсонщина у думках та серці Олеся Гончара

Херсонщина у думках та серці Олеся Гончара

13.07.2017 07:38

12 липня 2017 року в обласній книгозбірні відбувся  вечір-спогад «Херсонщина у думках та серці Олеся Гончара». 22 роки як відійшов у вічність письменник та громадський діяч Олесь Терентійович Гончар, але духом він з нами. З нами його велика, світла, шляхетна душа. Він присутній у нашій українській і планетарній ноосфері.

Щороку у нашій книгозбірні проводяться різноманітні заходи, присвячені пам’яті  відомого українського письменника та громадського діяча. 

У цей липневий день в літературній вітальні зібралися письменники, представники літературних клубів, громадськість, щоб  згадати майстра слова. 
Херсонський край посідав особливе місце в житті та творчості Олеся Гончара: він чи не найповніше і найглибше змалював простих людей Херсонщини,  історичне минуле і сьогодення регіону. На матеріалі степового півдня він створив оповідання, новели, статті, а також романи і повісті «Таврія», «Перекоп», «Тронка», «Берег любові», «Бригантина», «На косі», «Людина степу», «Чари - Комиші» та інші.

Олесь Терентійович багато зробив для розвитку нашого міста – саме він був ініціатором створення Херсонського обласного відділення Національної спілки письменників України, сприяв будівництву двох нових корпусів Херсонського державного університету та нового приміщення нашої бібліотеки, яка нині за рішенням уряду носить його ім'я.

Спогадами про незабутні зустрічі з митцем поділився кандидат філологічних наук, літературознавець Павло Кіндратович Параскевич, автор низки окремих видань та публікацій, присвячених творчості відомого майстра слова. Херсонська письменниця та літературознавець Таїсія Щерба розповіла про листування з родиною Олеся Терентійовича.

Гончарівські мотиви відлунюють у поезії Миколи Братана, Валерія Кулика, Леоніда Куліша, Василя Мелещенка та ряду інших письменників-краян. Вірші-посвяти М.Братана творцю слова продекламувала письменниця Людмила Крижанівська. Валерій Кулик виступив із сонетом, присвяченим пам′яті Олеся Терентійовича. Зацікавили присутніх і листи-звернення, фронтові поезії, які зачитали представники клубів «Елінг», «Дивослово» та «Кліо».

Олесь Гончар залишив нащадкам нетлінну літературну спадщину, яку ми, фахівці бібліотечної справи, зберігаємо та популяризуємо. Провідний бібліограф Лілія Віжічаніна ознайомила всіх присутніх з біобібліографічним покажчиком «Олесь Гончар», виданим Національною бібліотекою України імені Ярослава Мудрого.

Під час заходу всі бажаючі мали змогу переглянути кінострічки за творами  письменника, ознайомитись з книжково-ілюстративною виставкою та цікавими експонатами «Гончарівської вітальні».

Ідеї та творчість Олеся Терентійовича надихають на збереження українського слова не лише в Україні, а й далеко за її межами. Він – творець слова, захисник соборів наших душ – назавжди залишиться в наших серцях та нашій пам’яті.

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18192021222324
25262728293031