Головна Новини Від Гаврилівки до Ліхтенштейну: шлях довжиною більш ніж століття

Від Гаврилівки до Ліхтенштейну: шлях довжиною більш ніж століття

15.09.2017 12:11

14 вересня 2017 року в приміщенні міського центру німецької культури пройшла година історичного краєзнавства «Від Гаврилівки до Ліхтенштейну: шлях довжиною більш ніж століття». Вона була присвячена непересічній постаті ХХ століття – народному барону, громадському діячеві, меценату, спортсмену, підприємцю, колекціонеру, аристократу Едуарду Олександровичу Фальц-Фейну, якому саме в цей день виповнилось 105 років!

Едуард-Олег Олександрович фон Фальц-Фейн є нащадком славетного роду Фальц-Фейнів, який до революційних подій 1917 року посідав значне місце в економічному, громадянському та культурному житті Херсонської губернії. Він на­родився 14 вересня 1912 року в селі Фальц-Фейнове (нині Гаврилівка) Херсонської гу­бернії. Батько  – Олександр Едуардович – другий із п'яти синів Едуарда Івановича та Софії Богданівни Фальц-Фейн (Кнауф). Мати – Віра Миколаївна – з відомого роду російських воєначальників Єпанчиних. Раннє щасливе дитинство в колі любля­чих батьків, в аурі музики, квітів, культури спілкування, поїздок до степової оази Асканії-Нова було перерване буремними роками революцій, еміграцією, переїздами з батька­ми через кордони та поневіряннями. Едуард-Олег Олександрович фон Фальц-Фейн,  якого доля на довгі роки розлучила з Батьківщиною, знайшов у собі силу та мудрість не ображатися на обставини життя, не шукати винних, а знайти рішення, як, продовжуючи традиції своєї родини, виконувати свій обов’язок перед Вітчизною. Тому все своє довге життя присвятив народний барон поверненню на Батьківщину цінних скарбів, що були вивезені за кордон, благодійній і меценатській діяльності. Зараз Едуард Олександрович Фальц-Фейн проживає на віллі «Асканія-Нова» у королівстві Ліхтенштейн.

Ініціатором та активним учасником заходу виступила літературознавець та письменниця Таїсія Миколаївна Щерба. Вона поділилася з присутніми особистими спогадами. Так, Таїсія Миколаївна розповіла, як вперше відвідала заповідник «Асканія-Нова» та зацікавилася  історією  створення  цього  рукотворного  дива і тими, хто був причетний до цього. Пізніше поділилася  враженнями зі своєю приятелькою із Казахстану – майбутньою дослідницею Іриною Беспаєвою, яка народилася на Херсонщині, була  в заповіднику і дуже мало знала про родину Фальц-Фейнів.

Таїсія Щерба почала збирати  друковані матеріали у періодиці, альбоми, надсилала подрузі все, що  стосувалося засновників  заповідника, їхнього  роду  і діяльності. Пізніше той матеріал увійшов  до книги Ірини Беспаєвої «Судьба».  А до 100-річчя  з  дня  народження  Едуарда  Олександровича Таїсія Щерба надіслала йому вітальну листівку з пучечками євшану, ковили, чебрецю (тим'яна)  з  асканійського  степу. І  навзаєм отримала  подяку  від  народного барона та книгу Надії Данилевич «Барон Фальц-Фейн: жизнь русского аристократа» з  дарчим підписом. Матеріали з цієї книги були використані під час розповіді про Едуарда Олександровича Фальц-Фейна. 

Керівник відділу краєзнавства обласної книгозбірні ім. Олеся Гончара Оксана Токовило познайомила присутніх на заході з цікавими та маловідомими біографічними фактами, а також провела огляд документів, присвячених родині Фальц-Фейнів, які зберігаються у книгозбірні.

У 2017 році в Санкт-Петербурзі вийшла книга Ірини Беспалової «Судьба. Моя строка» – це видання присвячено Едуарду Фальц-Фейну. Зі змістом книги та фотоматеріалами, вміщеній в ній, познайомила присутніх Таїсія Щерба. На завершенні заходу були показані відеофрагменти про видатного земляка та його відеозвернення до нащадків.

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18 19 2021222324
25262728293031