Головна Новини Щоб козацька слава навік не пропала

Щоб козацька слава навік не пропала

15.10.2014

14 жовтня, на свято Покрови Пресвятої Богородиці в нашій країні відзначається День українського козацтва. Саме в цей день працівники відділу краєзнавства провели урок для учнів старших класів ЗОШ №36, присвячений одній з найцікавіших та героїчних сторінок  в історії нашого народу. 
Перші документальні згадки про козаків повідомляють про їхні походи проти татар. Так, про об’єднані збройні сили козаків, про згуртовані їхні загони йдеться мова у документі, датованому 1492 роком. Це лист Великого Князя Литовського до Кримського хана Менглі-Гірея, в якому автор обіцяє розшукати козаків та покарати винних. До речі, ця подія відбулася на Дніпрі, біля турецької фортеці Тігеньє (нинішнє село Тягинка Бериславського району), де козаки розбили корабель Кримського ханства. Саме тут, на крутому і мальовничому березі Дніпра-Славути, знаходиться колиска українського козацтва, у степах гартувалася воля та характер нації, прагнення до боротьби за свободу. З цього часу і аж до кінця XVIII століття територія Херсонської області стала тереном діяльності запорозького козацтва.
На Херсонщині було розташовано дві Січі – Кам’янська та Олешківська,  дві козацькі паланки - Прогноївська та Інгульська, численні зимівники, на місці яких зараз багато сіл та селищ. Про устрій, звичаї та традиції, які панували там, розповіли учням бібліотекарі-краєзнавці у першій частині уроку історії. Друга частина була інтерактивною й насиченою. Так, під час конкурсної програми діти демонстрували досконале володіння українською мовою за допомогою скоромовок, згадували козацькі прислів’я, перевіряли себе на  витривалість, малювали з закритими очима свого вірного товариша – бойового коня, відгадували пантоміми, що були створені за мотивами українських пісень. За результатами конкурсів перемогла команда дівчат й ми переконалися, що козаками можуть бути не лише хлопці.

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18 19 2021222324
25262728293031