Головна Новини Микола Чернявський і культурно-просвітницький рух на Херсонщині

Микола Чернявський і культурно-просвітницький рух на Херсонщині

16.02.2018 19:27

15 лютого 2018 року на базі Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара пройшла конференція «Микола Чернявський і культурно-просвітницький рух на Херсонщині», присвячена 150-річчю від дня народження поета-просвітянина, патріота, громадського діяча та педагога, знищеного сталінською машиною репресій. Співорганізаторами заходу виступили представники Херсонського державного університету та Херсонської обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Г.Шевченка.
З цікавими доповідями про життя та творчий доробок Миколи Чернявського на конференції виступили науковці, магістранти та студенти Херсонського державного університету. Так, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури ХДУ Наталя Чухонцева у своїй доповіді розкрила образ степу і людини у ліриці М.Чернявського. Кандидат філологічних наук, доцент, член міжкафедральної наукової лабораторії «Українська література в англомовному світі» при ХДУ Галина Немченко більш докладно зупинилась на стильових особливостях прози Миколи Чернявського. Іван Немченко, кандидат філологічних наук, доцент, завідувач міжкафедральної наукової лабораторії «Українська література в англомовному світі» при ХДУ, зробив акцент на оцінці постаті Миколи Чернявського діячами діаспори. Вероніка Мілютіна, магістрант факультету філології та журналістики ХДУ, у своєму виступі розкрила особливості натурфілософії Миколи Чернявського-лірика. Людмила Корівчак, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури ХДУ, розповіла про особливості сприйняття поетом-просвітянином подій 1905-1917 рр. та відображення їх у творчості.
Про роль Миколи Чернявського у становленні громадської організації «Просвіта» в Херсоні розповів член НСПУ, голова ХОО Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Г.Шевченка Олег Олексюк. 
Галина Мартинова, завідувач літературно-наукового відділу Херсонського обласного краєзнавчого музею, продемонструвала цікаві документи та фотографії, які зберігаються у фондах музею. 
Ганна Мокрицька, співробітник книгозбірні, ознайомила присутніх з прижиттєвими публікаціями Миколи Чернявського, які зберігаються у фондах Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара. 
На завершення конференції виступив поет, письменник, Почесний громадянин м. Херсона Василь Гайдамака. Він запропонував підняти питання про вшанування Миколи Чернявського – присвоїти ім’я видатного українця Херсонському державному університету та назвати одну з вулиць у нашому місті на честь поета. 

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18192021222324
25262728293031