Головна Новини Земському самоврядуванню на Херсонщині присвячується

Земському самоврядуванню на Херсонщині присвячується

18.11.2015 11:45

17 листопада 2015 року в обласній книгозбірні ім. Олеся Гончара відбулась презентація збірника документів «Діяльність земських установ на Херсонщині. 1865-1920», підготовленого співробітниками Державного архіву Херсонської області.  В цьому виданні, присвяченому 150-річчю створення органів  земського самоврядування на Херсонщині, представлені документи з історії земств на території сучасної Херсонської області.
Вагомість та значимість виходу цього видання підкреслила у своєму виступі перший заступник голови обласної державної адміністраці Валентина Іванівна Сичева. Вона наголосила на важливості вивчення діяльності земських установ, адже саме земства стали справжньою рушійною силою та забезпечили у межах своїх повноважень соціально-економічний та культурний розвиток краю. В теперішній час, коли в країні відбуваються реформи в сфері місцевого самоврядування як ніколи важливо знати історичний досвід територіальної організації влади в Україні та застосовувати в сучасних реаліях.
Кандидат історичних наук, краєзнавець Олексій Анатолійович Макієнко під час доповіді зробив невеличкий екскурс в історію земського самоврядування: розповів про головні напрямки та результати діяльності земських установ,  про персональний склад - працівників земських установ, які були справді закохані у свою справу. Саме завдяки подвижницькій роботі сотень гласних, членів управ і службовців приймались рішення та втілювалися у життя багато проектів, спрямованих на розвиток культури, освіти, медицини, агрономії та ветеринарії. Так, земства Херсонщини досягли вагомих результатів у продовольчому забезпеченні населення, організації агрономічної й ветеринарної допомоги: будувалися шляхи сполучення, заохочувався розвиток ремесел і торгівлі. У сфері охороні здоров’я та соціальної опіки земства  сформували засади лікарсько-дільничної медицини,  започаткували санаторно-курортну справу, збудували ефективну систему громадського  піклування. Розвиток народної освіти в регіоні – предмет особливої турботи земського самоврядування. Земські діячі-сподвижники працювали над розширенням шкільної мережі, заснуванні народних бібліотек і читалень, підготовці педагогічних кадрів. Одним з найважливіших напрямів діяльності земств на Херсонщині стала боротьба за національну школу. Представники радянської влади тричі здійснювали спробу ліквідувати органи місцевого громадського самоврядування на Херсонщині, однак остаточно земські установи в регіоні припинили існування за розпорядженням місцевих ревкомів в 1920 р.
Упорядники збірника здійснили масштабну евристичну роботу в фондах державних архівів та бібліотек України, прагнучи до максимально повного відтворення через зміст документів різних аспектів функціонування земств у регіоні. Про процес відбору  матеріалів для збірника  та структуру самого видання  розповіла заступник начальника відділу використання інформації документів ДАХО Ірина Юріївна Сінкевич.
Під час презентації була присутня онука земського діяча Вагилевича Володимира Степановича - Карпець Тетяна Сергіївна. У своєму виступі вона розповіла про діяльність свого діда – вченого-агронома, кооператора, публіциста, громадського діяча, продемонструвала документи, які зберігаються в сімейному архіві.
Наприкінці презентації відбулось жваве обговорення нового видання. Виступаючі  - викладачі університетів Коник О.О. і Лопушинський І.В. висловили власні думки про значимість даного видання. Упорядники передали екземпляри книги до університетів та головних книгозбірень м.Херсона.
Отже, запрошуємо усіх, хто цікавиться історією місцевого самоврядування на Херсонщині, завітати до відділу краєзнавства нашої книгозбірні для ознайомлення з виданням!  

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18 19 2021222324
25262728293031