Головна Новини Душею - до людей, а крилами - до неба

Душею - до людей, а крилами - до неба

20.01.2016 10:31

19 січня, на свято Водохрещя, в обласній бібліотеці ім. Олеся Гончара пройшов творчий вечір відомого херсонського поета, літературознавця Василя Загороднюка.
Василь Степанович  – кандидат філоло­гічних наук, доцент Херсонського державного університету, голова Херсонської обласної організації Національної спілки письменників України, лауреат Всеукраїнської літературної премії ім. Яра Славутича, член  Національної спілки письменників України з 2000 року.
Вперше Василь Загороднюк схвилював свого читача поетичною збіркою "Пам'яттю прийду".  На сьогоднішній день на літературному рахунку Василя Загороднюка 8 поетичних збірок, римейк з «Енеїди» І. Котляревського  - поема  «Сміхенея», 3 книги для дітей, публікації в альманах, журналах і антологіях, низка літературознавчих розвідок.  Вже на початку свого творчого шляху він знайшов свій, особистий почерк, особливе поєднання художніх засобів та мотивів. На думку академіка Миколи Жулинського, Василь Загороднюк – "поет  тихої ніжної інтонації, яку прагне висловити там, у глибинах своїх емоційних збурень і винести на простір образного самовираження. Його поезія приваблює передусім щирістю і безпосередністю звучання".
На заході були присутні представники Херсонської обласної державної адміністрації, співробітники обласних бібліотек, представники Херсонської академії неперервної освіти та Херсонського державного університету, письменники, друзі, шанувальники творчості.
З привітаннями та словами підтримки у творчих починаннях виступили перший заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Січова Валентина Іванівна, начальник обласного управління культури Думинська Світлана Віталіївна та заступник директора департаменту з питань внутрішньої та інформаційної політики, начальник управління внутрішньополітичної діяльності Гавриш Павло Олександрович. Василеві Загороднюку було вручено Почесну грамоту від керівництва області.
Василь Степанович – давній, щирий друг херсонських книгозбірень. Саме тому багато теплих слів та побажань пролунало від представників цієї професії. Так, генеральний директор ОУНБ ім. Олеся Гончара Коротун Надія Іванівна під час свого виступу подякувала за плідну співпрацю та побажала нових творчих злетів. Співробітники Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Бориса Лавреньова, обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки та Центральної міської бібліотеки ім. Лесі Українки також долучились до привітань зі своїми побажаннями.
Доля поєднала Василя Степановича з Херсонським державним університетом близько тридцяти років тому: спочатку він сам був студентом цього вузу, а тепер – викладає на кафедрі соціальних комунікацій. На захід завітали колеги поета з подарунками та словами вдячності. А відеопривітання від студентів – майбутніх журналістів стало приємним та щемним моментом для письменника. Подякували за багаторічну тісну співпрацю й представники Херсонської академії неперервної освіти.
Багато теплих слів пролунало від колег по перу (Валерія Кулика, Анатолія Кичинського, Олега Олексюка, Павла Параскевича). Несподіваним та напрочуд приємним сюрпризом було привітання від гості з Білорусі – журналістки, поетеси Антоніни Хатенко, яка завітала на творчий вечір.
Під час заходу не обійшлося й без творчих моментів: так, усі присутні мали змогу побачити інсценування фрагменту з книги «Сміхенея» - зустріч Енея з Дідоною, послухати вірші Василя Загороднюка як в авторському виконанні, так і у виконанні читців. Протягом всього вечора лунала музика. Так, пісню на слова Василя Загороднюка виконала вокалістка Антоніна Потужня, зачарували своїми голосами народний артист України, лауреат Міжнародного конкурсу співаків імені Глінки Харіс Ширинський та лауреат міжнародних та всеукраїнських конкурсів вокалістів, учасниця конкурсу «Х-фактор Болгарія» Анжеліка Першанова, вразили своїм виступом  народний вокальний ансамбль «Журавка» обласного палацу культури.
На завершення творчого вечора Василь Загороднюк прочитав свій вірш "Ходять садом коні сиво-білі" та пригостив усіх присутніх яблуками.

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18 19 2021222324
25262728 29 3031