Головна Новини III Архівні читання

III Архівні читання

21.04.2016 09:00

20 квітня 2016 року на базі Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара пройшли III архівні читання, присвячені 95-річчю з часу утворення архівної служби Херсонщини. Це важлива подія в світі інформаційного суспільства, адже у всіх присутніх була можливість послухати цікаві, змістовні доповіді, побудовані на основі архівних документів.
Читання розпочалися з нагородження переможців конкурсу наукових праць імені Василя Веретенникова у галузі архівознавства, археографії і документознавства. Дипломи отримали члени авторського колективу збірника документів "Дяльність земських установ на Херсонщині.1865-1920": Віктор Олександрович Лебідь, Олексій Анатолійович Макієнко та Ірина Юріївна Сінкевич.
Загалом на читаннях було представлено 9 доповідей за різними напрямками. Так, Олексій Макієнко розкрив тему «Земські архіваріуси: професійний портрет». З доповіді присутні дізналися, що першим архіваріусом Херсонщини був Мартин Степанович Скроцький. До речі, оплата праці архіваріуса на той час була досить скромна: середній посадовий оклад працівників складав 300-600 крб на рік, але це залежало від земства. Наприклад, найменша оплата праці була в Черкаському земстві і складала вона лише 120 крб на рік.
Ірина Юріївна Сінкевич представила тему «Національні райони на Херсонщині (1926-1930)». У 30-ті роки ХХ століття виникла думка про утворення національних районів на території УРСР. Одним з перших був створений німецький національний район -  саме представники німецької общини виступили з такою пропозицію. Вже пізніше були утворені болгарські, єврейські, польські та інші національні райони. На території Херсонщини існувало два національних райони: німецький національний район на території сучасного Високопільського району та єврейський - Сейдеминухський єврейський національний район - територія Великоолександрівського району.
Цікавою та змістовною була доповідь Ірини Лопушинської про керівників окрвиконкому, їх життєвий шлях та трудову діяльність. Так, за невеликий проміжок часу на цій посаді змінилось 7 осіб й жоден з них не мав вищої освіти, адже на той час найголовнішим критерієм для отримання посади була відданість партії та заслуги перед державою.
Валерія Кібець, студентка Херсонського державного університету, під час виступу розповіла про дослідження спогадів краєзнавця, інженера Херсонського морського порту Леоніда Петровича Соловйова.
У Державному архіві Херсонської області зберігаються фонди особового походження. Один з цих фондів більш детально дослідила Яна Григорівна Фітьо під час роботи над розкриттям теми «Микола Іванович Братан - поет, прозаїк, драматург - у документах державного архіву області». Звичайно, прийшовши до бібліотеки, кожен може ознайомитися з творчістю Миколи Братана, але лише в архіві знаходяться всі варіанти художніх творів з персональними правками автора.
Тези доповідей будуть розміщені в збірнику, який планується випустити у другому півріччі 2016 року.

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18 19 2021222324
25262728293031