Головна Новини Болгарія - країна троянд, унікальних курортів та фестивалів

Болгарія - країна троянд, унікальних курортів та фестивалів

21.05.2015 06:59

В рамках проведення Днів Європи в Україні та напередодні свята болгарської культури і слов’янської писемності 20 травня 2015 року в обласній книгозбірні пройшов захід «Болгарія – країна троянд, унікальних курортів та фестивалів».
Болгарія - країна зниклих цивілізацій і нерозкритих таємниць. «Земля Золотого Яблука» - так називали в давнину цю благословенну територію, яка була на перехресті цивілізацій і культур. Болгари, напевно, єдиний народ у світі, який навіть після семи століть іноземного панування Візантії та Османської імперії зумів зберегти віру та мову, свою писемність та традиції.
Український і болгарський народи споріднені не тільки слов'янським походженням, кириличною азбукою, яку подарували нам брати Кирило і Мефодій, етнічною і мовною близькістю, але й спільністю історичної долі та  багатовіковими відносинами у різних сферах життя.
Наше місто і Болгарія тісно взаємопов’язані між собою: понад 50 років тому болгарське місто Шумен стало містом-побратимом Херсона. Саме завдяки такій співпраці у нашому місті з‘явився  мікрорайон «Шуменський», а у болгарському - мікрорайон Херсонський. У Шуменськомі мікрорайоні є вулиці, названі на честь болгарських діячів - Івана Вазова, Дімітрія Благоєва та Георгія Дімітрова.  На базі навчальних закладів були відкриті Центри болгарської культури, у місті проходять дні болгарської культури.
На Херсонщині проживає багато етнічних болгар, у 2010 році вони об’єднались у національну громадську організацію. Під час заходу голова правління Херсонської міської громадської організації «Болгари Херсона» Юрій Палічев розповів, що сучасна Болгарія відома не тільки своїми морськими курортами, але і багатою історією, яка веде відлік ще з античних часів.
Усі присутні мали змогу здійснити віртуальну подорож  у країну дивовижних пейзажів, незабутньої архітектури і місцевого колориту. Так, побували у містах Софія та Варна, насолодилися курортами «Сонячний берег» та «Золоті піски», познайомилися з національними традиціями та обрядами, послухали вірші болгарською мовою у виконанні студенток Херсонського вищого професійного комерційного училища Катерини Дем'янової та Оксани Сімінченко.
Справжньою окрасою заходу стали музичні композиції болгарською мовою у виконанні Анжеліки Першанової та Максима Басараба. Так, Анжеліка Першанова, лауреат міжнародних та всеукраїнських конкурсів вокалістів, студентка Херсонського державного університету, зачарувала усіх присутніх надзвичайно мелодійними та красивим піснями «Ангел» та «Троянда». А учень Херсонської загальноосвітньої школи №52 Максим Басараб душевно та майстерно виконав музичні композиції «Болгарська земля» та «Солов’їна пісня».

Календар подій

12 3 4567
89101112 13 14
15161718192021
22232425262728
2930