Головна Новини "Сміхенея" Василя Загороднюка

"Сміхенея" Василя Загороднюка

20.11.2014

«Сміємось, отже не здаємось» - саме під таким девізом відбулась презентація книги з промовистою назвою «Сміхенея». Її автор – херсонський поет Василь Степанович Загороднюк, член Національної спілки письменників України, голова обласної організації НСПУ, кандидат філологічних наук, доцент Херсонського державного університету, лауреат літературної премії імені Яра Славутича. Василь Загороднюк відомий читачам за збірками поезій «Пам’яттю прийду», «Ватерлінія степу», «Біль мовчання», «Пісня цегли», «Поклик Євшан-зілля», «Сиваш», «Формула Сократа», публікаціями в літературно-художніх збірниках та альманахах  «Вишиванка». Маленькі прихильники  залюбки розгадують загадки з книг «І пахне медом рідна хата»,  «Морська абетка», «Хто гуляє серед ночі».
Однією з цікавих сторінок життя та творчості Василя Степановича Загороднюка є діяльність у складі Херсонського  куреня гумористів та сатириків. Саме це надихнуло херсонського поета на створення рімейку на знамениту книгу Івана Котляревського «Енеїда».
За словами Василя Загороднюка, його твір «Сміхенея» не припаде до душі дурносміха, пустосміха, його читатимуть серйозні читачі, які знають, що таке гумор, сатира, іронія, сарказм, які цінують магію художнього слова, мають хист до творчості, філологічної гімнастики, зможуть порівняти цей рімейк з "Енеїдою" Котляревського і дати свою оцінку.
У своєму виступі Василь Степанович розповів передісторію створення книги, майстерно виконав декілька уривків із нової книги, чим порадував присутніх. Письменник також подякував людям, які були його надійними помічниками під час написання та видання книги, зачитав вірші-посвяти Василю Гайдамаці та Любові Лагутенко. А привітати Василя Степановича з виходом нової книги прийшов навіть сам Іван Котляревський! Ще одним театралізованим моментом було інсценування фрагменту з книги «Сміхенея» - зустріч Енея з Дідоною.
На презентації книги Василя Загороднюка були присутні письменники, колеги, студенти та гімназисти.  З привітаннями та словами підтримки у творчих починаннях виступили заступник начальника управління культури Херсонської обласної державної адміністрації Ігор Мазур,  голова обласного осередку Всеукраїнського товариства «Просвіта» Олег Олексюк, підприємець та меценат Устин Мальцев. Багато теплих слів пролунало від колег по перу (Василя Гайдамаки, Людмили Крижанівської, Валерія Кулика) та студентів Херсонського державного університету.

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18 19 2021222324
25262728293031