Головна Новини Життєві хвилі Миколи Каляки

Життєві хвилі Миколи Каляки

22.12.2014

Моє життя ще не одцвіло,

Нових доріг щодня шукає.

Упевнено в руках держу весло,

І човен на Дніпрі чекає.

Ці віршовані рядки - життєво кредо журналіста, письменника Миколи Каляки, якому нещодавно виповнилось 85 років. На честь ювіляра 20 грудня 2014 року у приміщенні бібліотеки пройшов вечір під промовистою назвою «Життєві хвилі Миколи Каляки».
Микола Михайлович Каляка народився у Херсоні на День Святого Миколая - 19 грудня 1929 року. Найголовніші риси характеру чоловіків з іменем Микола - витривалість та працьовитість. І це справді так. Адже на долю Миколи Михайловича випало багато випробувань: він рано втратив батька, дитинство забрала Велика Вітчизняна війна — окупація, концтабір, примусова праця в Німеччині. Лише в 1945 році юнак повернувся додому і пішов слюсарювати на завод ім. Куйбишева. Працював механіком, слюсарем-добудовником, майстром на заводі. Цікавий факт у трудовій біографії Миколи Каляки - на чолі бригади суднобудівників він брав участь у будівництві першого океанського судна на Дніпрі танкера "Херсон". Роботу корабела Микола Михайлович поєднував з журналістською діяльністю – був редактором газети «Судостроитель», написав і опублікував понад п'ятисот репортажів, статей, нарисів.
    Майбутній письменник почав писати вірші російською мовою під псевдонімом «Малорос», працюючи на  будівництві Транссибірської залізниці Салехард-Ігарка.  Першою книжкою, надрукованою друкарським способом, була збірочка-метелик «Не смішно!», до якої увійшли гуморески з херсонських стапелів. Впродовж творчого шляху Миколи Каляки вийшло багато прозових творів, літературознавчих розвідок, нарисів.
    Слова привітання та експромти на честь ювіляра прозвучали від голови обласної організації письменників Національної спілки України Василя Степановича Загороднюка, журналіста, письменника, телеведучого Валерія Павловича Кулика, голови обласного осередку Всеукраїнського товариства «Просвіта» Олега Васильовича Олексюка.
      Не дивлячись на свій поважний вік, Микола Михайлович повен сил та невичерпної енергії. Він  досі працює на одному з життєзабезпечуючих підприємств нашого міста -  Херсонському міськводоканалі, якому віддав 43 роки. Представники підприємства вручили грамоти ювіляру від міського голови Володимира Миколаєнко та директора підприємства Ігоря Козакова.
     На творчий вечір завітали і представники літературних студій, а найбільше було саме «елінговців». Це учасники літературного клубу «Елінг», який впродовж 10 років очолює Микола Михайлович Каляка. Саме завдяки його невтомній праці почав виходити друкований альманах «Елінг» й  херсонці мали змогу познайомитися з новими іменами. Елінговці від щирого серця вітали свого літературного керівника й бажали здійснення всіх творчих задумів. А їх ще дуже багато у ювіляра! Музичною окрасою вечора стали пісні у виконанні Марини Савельєвої та її учениці Марії Богуцької.

Календар подій

1234567
891011121314
1516 17 181920 21
22 232425262728
293031