Головна Новини Краєзнавчі дарунки від просвітян Херсонщини

Краєзнавчі дарунки від просвітян Херсонщини

22.12.2018 19:26

Наша бібліотека пишається плідною співпрацею з Херсонським обласним об’єднанням Всеукраїнського товариства “Просвіта” ім. Тараса Григоровича Шевченка. За підтримки цієї громадської організації в книгозбірні проводяться презентації книг, творчі вечори, наукові конференції. Фонди бібліотеки завжди поповнюються новими цікавими книгами, виданими за ініціативи товариства. 
Нещодавно колекцію таких видань поповнила віршована розмальовка для малят “Я для мами намалюю” (Київ; Херсон, 2018), яку створив талановитий письменник, поет-пісняр, літературознавець, голова правління Херсонського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства “Просвіта” ім. Т. Г. Шевченка Олег Васильович Олексюк. Ця книга не тільки заохочує дітей фантазувати, а й плекає в них почуття поваги до родинних цінностей, любові до Батьківщини, до родинної мови і, найголовніше, любові до мами.  
“Живи в країні, рідна мово, як наш незмінний камертон!”. Цей посил Галини Добровольської, поетеси, лауреата першої премії Другого відкритого благодійного конкурсу-фестивалю українського слова “Відлуння душі” пам’яті Наталі Коломієць, синьо-жовтою ниткою проходить крізь усі твори, які є складовою нової поетичної збірки “Камертон душі” (Київ; Херсон, 2018). Це видання є щиросердною розмовою автора з читачем про кохання, людяність і красу, яка народжується в ріднім краї. 
Другий випуск літературно-просвітницького альманаху “Голопристанська Litterra (Київ; Херсон, 2018) теж презентує патріотичну лірику українських поетів, які взяли активну участь у роботі вищезгаданого фестивалю. Він присвячений 150-річчю від Дня заснування Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка та нашій землячці, відомій українській поетесі Наталі Коломієць, якій цього року виповнилося б 55. Публіцистичні нариси та статті Олега Олексюка, які включені в альманах, чергуються з поезіями Анатолія Суганяка, Володимира Середи, Катерини Марчук, Тетяни Павленко, Надії Теленчук, Юлії Гресь, Тетяни Гладиш та Альони Мовчан. Але, найголовніше, співаки соборної України матимуть змогу на сторінках даного альманаху отримати пісні з нотами на слова Наталії Коломієць, а усі поціновувачі українського художнього слова зможуть насолоджуватися перечитуванням її поетичних творів, які не друкувалися за життя поетеси.
Зацікавить всіх шанувальників поезії перший том повного зібрання творів Валентини Наумич “Сльоза України” (Київ; Херсон, 2018), яке приурочене 20-й річниці з часу смерті письменниці. Жити і творити для людей стало справою просвітянки. У своїх поетичних рядках вона вдало поєднує ніжну жіночність та громадянські мотиви. Українська письменниця Валентина Нижеголенко порівнювала Валентину Наумич з образом “Лебідки”: “Тендітная станом та духом незламна, добро засівала, плекала красу...”. Адже важка хвороба серця не зламала майстриню Слова, а навпаки, загартувала її. Незважаючи на тяжкий стан здоров’я, вона активно писала поетичні твори, які увійшли до збірки. 
Освітян зацікавить книга прекрасного педагога, вчителя української мови і літератури, організатора із позакласної роботи Валентини Миколаївни Коваленко, присвячена 50-тиріччю рідної серцю школі. На сторінках історично-популярного видання “Літопис Інгулецької ЗОШ I-III ступенів Білозерської районної ради Херсонської області” (Київ; Херсон, 2018) можна довідатися про складні та натхненні роки становлення навчального закладу, про досягнення в повсякденній педагогічній праці вчителів, завучів та директорів школи різних років, про випускників, які є золотою скарбницею рідного села. 
Дякуємо товариству “Просвіта” за цікаві видання. Бажаємо процвітання та нових грандіозних проектів. А його незмінного керівника – Олега Васильовича Олексюка – вітаємо з присвоєнням почесного звання “Заслужений працівник культури України”.

Завітайте до відділу краєзнавства, оберіть для себе книгу на будь-який смак, настрій та стан душі! 

 

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18 19 2021222324
25262728293031