Головна Новини Перша світова війна в пам'яті херсонців

Перша світова війна в пам'яті херсонців

24.09.2014

ХХ століття почалося для людства під канонаду артилерійських знарядь на фронтах війни, яка стала багато в чому рубіжною подією у світовій історії. 28 липня 2014 року виповнилося 100 років з дня початку одного з найбільш кровопролитних і масштабних збройних конфліктів в історії людства - Першої світової війни. Саме цій даті було присвячено захід, який пройшов 23 вересня у краєзнавчому відділі обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара.
Ретромандрівка розпочалась з показу документальної стрічки про причини та передумови цієї війни. Запрошена гостя завідувач відділу історії з найдавніших часів і до 1917 року Херсонського обласного краєзнавчого музею Катерина Дмитрівна Чорна розповіла, яким у часи війни було життя мешканців нашого краю. Присутні були здивовані тим фактом, що навіть у такий важкий для країни період в місті працювали театри та будувалися нові готелі.
У війні кожен солдат є важливою та невід’ємною частиною великої армії. Херсонщина теж зробила вагомий внесок у події 1914-18 років. У перші ж дні до місця бойових дій у складі 15-ої піхотної дивізії був відправлений 57-й піхотний Модлинський генерал-ад'ютанта Корнілова полк, що дислокувався в Херсоні.
Під час проведення заходу відбулась презентація виставки експонатів з приватних колекцій «Перша світова війна у пам’яті херсонців». Так, завдяки колекції фотознімків херсонського краєзнавця Сергія Вікторовича Макарова, учні мали змогу переглянути оригінальні фотографії херсонських солдат та офіцерів, що брали участь у  Першій світовій війні.
Подібних світлин початку ХХ століття залишилося дуже мало. Більшість з них знаходиться у власності приватних закордонних колекціонерів, тому школярі уважно вдивлялися в кожне обличчя на фото, добре усвідомлюючи, який скарб знаходиться сьогодні перед ними. Окремо хочеться виділити одну з фотографій. Мало хто з херсонців знає, що один з найвідоміших учасників тих боїв Василь Чапаєв також бував у нашому місті. В роки Першої світової він лікувався у місцевому госпіталі, про що свідчить представлена на експозиції світлина. Чільне місце в колекції С.В. Макарова посідають фотографії, присвячені Херсонській Олексіївській общині сестер милосердя Російського товариства Червоного Хреста. Дійсно, внесок сестер милосердя у лікування поранених бійців важно недооцінити.
 Цього дня десятикласники мали унікальну можливість не лише згадати історичні факти, а й на власні очі побачити речі, що належали солдатам. Завідувач шкільного музею навчального закладу № 28 Володимир Анатолійович Торопов презентував свою колекцію речей часів Першої світової війни. Серед експонатів - рідкісні каски, фотоапарати, годинники та медалі. Кожна з цих речей несе на собі відбиток.
Перша світова війна залишається визначальним конфліктом сучасної епохи. Ми досі живемо з результатами цієї війни, і перед нами стоять схожі проблеми. У 1991 році Україна стала незалежною державою. Проте нині вона опинилась у дуже складному становищі, постала загроза її цілісності. Уроки минулого вчать, що не ворожнеча між країнами, а тільки взаєморозуміння і дипломатичні стосунки  допоможуть зберегти нам мир і злагоду у нашій країні.

Календар подій

12 3 4567
89101112 13 14
15161718192021
22232425262728
2930