Головна Новини Коли поета мову чую...

Коли поета мову чую...

27.10.2016 04:59

«Коли поета мову чую…» нова книга перекладів Валерія Кулика, презентація якої відбулась 26 жовтня 2016 року в обласній книгозбірні ім. Олеся Гончара. В основі збірки – російськомовні поезії батька та сина, Юрія та Руслана Петрових.

Як розповів Руслан Юрійович, його батько усе життя прожив в місті Сарапул (Росія), працював художником-оформлювачем, захоплювався літературною творчістю – його вірші друкувалися в міській та заводській газетах. Юрій Борисович мріяв видати власну книжку, часто про це говорив своєму старшому синові Руслану. Вже після смерті батька Руслан Юрійович виконав його бажання й видав збірку поезій «Стихи Юрия Петрова» (Сімферополь,2010). Руслан Петров, який нині мешкає у Херсоні та професійно займається живописом, також захоплюється віршуванням.

У 2014 році відбулось знайомство Валерія Кулика та Руслана Петрова. Руслан Юрійович вирішив показати поетичну збірку свого батька знаному письменникові. Валерію Павловичу сподобались ліричні вірші поета-шістдесятника Юрія Петрова. Тоді і виникла ідея видати книжку перекладів українською мовою віршів Юрія та Руслана Петрових. Так з’явилась збірка поезій російською та українською мовами «Коли поета мову чую…» (Херсон, 2016).

На початку презентації автори збірки, письменник, перекладач Валерій Кулик та поет-початківець Руслан Петров розповіли цікаві історії зі свого життя та творчості, потім перейшли до декламування віршів. Руслан Юрійович читав власні та батьківські поезії російською мовою, а Валерій Павлович – українською. Також Валерій Кулик прочитав новий, власний вірш  "Сонет до перекладача". Музичним дарунком для всіх присутніх у залі  стала українська пісня «Ой ти, дівчино, з горіха зерня» у виконанні Руслана Петрова.

Багато теплих слів почули автори збірки від поета, прозаїка, громадського діяча, голови Херсонського обласного об'єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка Олега Олексюка, письменника Леоніда Чумаченка, представниці літературного клубу «Кулішева криниця». Також були і критичні зауваження від письменника та літературознавця, голови Херсонської обласної організації Національної спілки письменників України Василя Загороднюка. Сподіваємось, що це тільки додасть авторам творчої наснаги та буде спонукати до розвитку поетичної майстерності!

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18 19 2021222324
25262728293031