Головна Новини День презентацій у Гончарівці

День презентацій у Гончарівці

31.03.2016 18:14

Сьогодні, 31 березня для поціновувачів художнього слова було подвійне свято: так, у Гончарівці презентували новий, двадцять третій випуск літературно-художнього альманаху "Степ" та представляли віртуальний регіональний проект "Поети Херсонщини.Читаємо разом".
 Наш край завжди жив насиченим літературним життям. Так, у далекому 1886 році завдяки зусиллям активної та патріотично налаштованої інтелігенції було підготовлено та видруковано херсонський белетристичний альманах "Степ". Цей збірник у скрутний для української мови та літератури час вийшов тиражем 1200 примірників і став четвертим українським альманахом, в якому більшу частину художніх творів та літературознавчих статей опубліковано українською мовою. У фондах нашої книгозбірні є копія першого випуску збірника – оригінал зберігається у літературному відділі Херсонського обласного краєзнавчого музею. Тривалий період з різних причин альманах не друкувався. Його відновлення сталося у 1991 році, відразу ж після проголошення Незалежності України.  
І ось в цьому році альманах «Степ» святкує свій ювілей - 130 років з дня виходу першого номеру. Насичений зміст цього збірника вкотре доводить, що літературне життя Херсонщини активно вирує та розвивається. На сторінках видання представлені не лише добре знайомі на літературній ниві імена (Василь Загороднюк, Анатолій Марущак, Василь Гайдамака, Іван Драч, Валерій Кулик, Таїсія Щерба), але й молоді письменники (Надія Теленчук, Тетяна Пирогова, Гліб Бутузов). У часописі урізноманітнюються теми і рубрики, розширюється коло авторів - альманах має "власне обличчя" з унікальною колористикою таврійського краю.

Громадськості був представлений регіональний віртуальний проект «Поети Херсонщини. Читаємо разом». Його створення ініціювала обласна бібліотека ім Олеся Гончара у  березні 2015 року. Мета проекту - об’єднати всіх небайдужих до поетичного слова та рідного краю, щоб довести усьому світові – Херсонщина може сміливо пишатися своїми поетами!. До проекту долучилося  150 учасників – люди різного віку та  професій, з усіх куточків Херсонщини: це були і вихованці дитячого садка, і учні загальноосвітніх шкіл, гімназій та коледжів, і бібліотекарі та викладачі. Зазначимо, що наймолодшим учасникам – 4-5 рочків, а найстаршому – за дев’яносто років! Було прочитано 181 поезію, представлено творчість 80 поетів.
На презентацію відеозбірки приїхали люди з різних районів Херсонщини - як учасники проекту, так і поети, вірші яких увійшли до збірки. Під час заходу поетеса з Брилівки (Цюрупинський район) Лола Парфьонова декламувала власні вірші, а Людмила Крижановська - переклад поезії "Сиваш" Василя Загороднюка, були продемонстровані декілька відеопоезій проекту..Музичні вітання пролунали від Гвоздєвої Віолетти (учениці музичної школи №1 м.Херсона) та Бондаренко Марії-Вероніки (вихованки студії сольного співу Херсонського будинку дитячої та юнацької творчості)
Хоча цей проект не є конкурсом, було прийнято рішення:  відзначити найпопулярніших поетів та найактивніших читців. Так, у номінаціях "Найчитаний поет"  та "Найпопулярніший вірш" диплом отримав Анатолій Кичинський, а дипломом "Найактивніший учасник" був відмічений колектив Бериславської централізованої бібліотечної системи -  бериславці надіслали 51 відеопоезію! Диплом "Наймолодший учасник"  поїхав до вихованців дитячого садка с.Зміївка Бериславського району, а диплом "Найстарший учасник" був вручений літературознавцю Павлу Параскевичу за виконання життєстверджуючої поезії "Люблю життя, люблю людей" своєї доньки - поетеси Лани Світ. Курсанти Морського коледжу Херсонської державної морської академії були відзначені дипломом "За креативність та оригінальність"  за виконання "Морської абетки" Василя Загороднюка. А диплом "За популяризацію творчості поетів-земляків" отримав колектив Чаплинської централізованої бібліотечної системи.
Також під час заходу голова Херсонської обласної організації Національної спілки письменників України Василь Загороднюк вручив щорічну обласну літературну премію ім.Миколи Куліша поетові Володимиру Педченко.


Ми щиро вітаємо дипломантів та запрошуємо до участі усіх бажаючих.
Творимо поетичну відеозбірку разом! 
 
 

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18 19 2021222324
25262728293031