Головна Новини Херсонському осередку Національної спілки письменників України – 60!

Херсонському осередку Національної спілки письменників України – 60!

04.02.2019 09:03

Напередодні 60-річчя з часу заснування Херсонської обласної організації Національної спілки письменників України у відділі краєзнавства було презентовано  книжково-ілюстративну виставку «Шляхом творчої спілки».
На літературній мапі сучасної Херсонщини – більше сотні імен, сотні творчих доль із письменницької плеяди. Одні з них – корінні степовики, для інших, приїжджих, ця земля теж стала рідною. Коріння літературної Херсонщини сягає в глибину віків. Наприкінці XIX – на початку ХХ століть в Херсоні й на Херсонщині жив і творив гурт людей, палко відданих Україні, рідній мові. Відтак, у смаглявій Херсонщині літературне життя пульсувало завжди, хоча не весь час рівномірно.
Із 1944 року в Херсоні при редакції газети «Наддніпрянська правда» працювало літературне об’єднання, організатором і першим керівником якого був Петро Дмитрович Резніков – тодішній редактор обласної газети. У 1957 і в 1959 роках вийшли два випуски альманаху «Наддніпрянські зорі», які засвідчили: на Херсонщині є здібна творча молодь. І ось у лютому 1959 року на базі літературного об’єднання було створено Херсонську обласну організацію Національної спілки письменників України. На установчих зборах херсонських літераторів від республіканської письменницької організації був присутній Олесь Гончар, який став хрещеним батьком нашої спілки.
За 60 років херсонський осередок Національної спілки письменників України став тією творчою силою, яка визначає русло літературного процесу області, що органічно вписується у всеукраїнське річище. Попри всі негаразди, літературний процес на Херсонщині не припиняється. Це підтверджують сотні виданих книг, проведених зустрічей з громадськістю степових просторів, презентації видань, літературно-мистецькі свята, фестивалі, конкурси, діяльність літературних студій.

Любі наші спілчани, прийміть щирі вітання від усього колективу Гончарівки! Бажаємо вам легкого пера, творчих злетів, прихильності муз, вдячних читачів та великого успіху! Нехай творча праця приносить вам задоволення, робить життя наповненим та змістовним. Нехай ніколи не зміліє джерело вашого натхнення, а великі й світлі мрії ведуть вас лише вперед до нових літературних вершин!

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18 19 2021222324
25262728293031