Головна Новини Події Української революції 1917-1921 рр. на теренах Херсонщини

Події Української революції 1917-1921 рр. на теренах Херсонщини

04.11.2017 13:27

2 листопада 2017 р. на базі Херсонського художнього музею ім. Олексія Шовкуненка відбулась консультація з громадськістю у форматі круглого столу за темою: «Відновлення та збереження національної пам’яті про події Української революції 1917-1921 років, її учасників в усіх населених пунктах області». Організатором заходу виступив Департамент внутрішньої та інформаційної політики Херсонської облдержадміністрації. На цей захід були запрошені науковці, представники різних культурно-освітніх установ та громадськість міста Херсона. Одним з учасників круглого столу став співробітник обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара – завідувачка відділу краєзнавства Оксана Токовило.
Перед початком круглого столу Влада Дьяченко, заступник директора художнього музею, провела екскурсію експозицією мультимедійного проекту «Відважні наші герої», під час якої всі присутні мали змогу згадати події, починаючи з далекого 1914 року та закінчуючи сьогоденням.
Відкрив засідання заступник директора Департаменту, начальник управління внутрішньополітичної діяльності Павло Гавриш, який висвітлив мету та завдання даного зібрання. З цікавими та змістовними доповідями виступили голова Херсонської обласної організації національної спілки краєзнавців України Олексій Макієнко, голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України, історик-краєзнавець Дементій Бєлий, член «Народного Руху України», краєзнавець Олександр Жупина.
Так, Олексій Макієнко детально розповів про Загальногубернський з’їзд представників рад, земств, місцевого самоврядування, який проходив з 30 листопада по 2 грудня 1917 року у Херсоні. В роботі з’їзду взяло участь 329 делегатів, які ухвалили, що «Херсонщина є невід’ємною частиною Української народної республіки, а найвищою владою в Україні є до українських установчих зборів Центральна Рада і Генеральний секретаріат».
Краєзнавець Олександр Жупина, який довгий час займається дослідженням питання української державності у 1917-1921 рр. на Херсонщині, представив громадськості матеріали про маловідомих особистостей, які безпосередньо були активними учасниками тих подій. Він запропонував розробити проект «Революція на Херсонщині в особах», основна мета якого – представлення в інтернет-мережі матеріалів про відомих політичних та громадських діячів Херсонщини, які боролися за незалежність України в ті часи.
Дослідник Дементій Бєлий доклав про зроблену ним роботу: він визначив 22 місця у Херсоні, які пов’язані зі становленням української державності у буремні часи. Для відновлення історичної пам’яті про ті події було запропоновано встановлення меморіальних дошок на фасадах історичних будівель. Ескіз однієї з дошок продемонстрував громадськості краєзнавець Олекса Паталах та пояснив значення зображених символів. Її пропонують встановити на фасаді будівлі Херсонського обласного будинку дитячої та юнацької творчості, в якому й проходив З’зд у 1917 році.
Наприкінці зібрання були розроблені пропозиції щодо подальшої роботи в цьому напрямі. Більше фото з заходу на сторінці Херсонського художнього музею ім. Олексія Шовкуненка.

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18 19 2021222324
25262728293031