Головна Новини Національні спільноти Південної України: консолідуємо та розвиваємо

Національні спільноти Південної України: консолідуємо та розвиваємо

07.10.2018 12:20

4-5 жовтня 2018 року на базі Одеської національної наукової бібліотеки проходив круглий стіл «Культурне розмаїття Південної України – вагомий чинник європейської інтеграції». У ньому взяли активну участь музеєзнавці, науковці, керівники та провідні фахівці бібліотек, центрів національних культур. Серед учасників був і представник Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара – завідувачка відділу краєзнавства Оксана Токовило. 
Після привітань від організаторів (Ірини Бірюкової, генерального директора ОННБ, Світлани Сивокінь, представника управління з питань мовної політики та літератури Міністерства культури України) та почесних гостей розпочалося пленарне засідання. 
Учасники круглого столу мали можливість ознайомитись з теоретичними дослідженнями, науковими розвідками, практичним досвідом провідних вчених, науковців, краєзнавців з питань забезпечення захисту прав національних меншин. Змістовними були доповіді Світлани Смілянець та Ольги Покропивної з Національної історичної бібліотеки України, Тараса Гончарука та Олександра Музичка з Одеського національного університету ім. І.І.Мечникова. 
Керівники національно-культурних товариств м.Одеси більш детально розповіли про діяльність своїх установ, про тісні зв’язки та спільні проекти з Одеською національною науковою бібліотекою. 
Під час заходу було презентовано форми та методи співпраці бібліотек та освітніх установ у галузі дослідження історії та культури етнічних груп. Цікавим виявився досвід роботи Центру національних культур у Запорізькій ОУНБ та товариства «Сузір’я Злагоди» у Миколаївській ОУНБ, краєзнавчої діяльності обласних бібліотек Кропивницького, Одеси, Полтавщини, Харкова, зі збереження та розвитку полікультурної спадщини. Про наукові розвідки з питань багатонаціональності  Херсонщини розповіла завідувачка відділу краєзнавства Херсонської ОУНБ ім. Олеся Гончара Оксана Токовило. 
Під час другого дня учасники заходу відвідали Одеський літературний музей, де його директор розповіла про цікавий проект «Одесский календарь», було проведено екскурсію експозиціями та вручено подарунки – календар «Еврейская улица». 
Круглий стіл став своєрідною трибуною для знайомства з досвідом роботи та здобутками бібліотечних, музейних, науково-освітянських закладів, національно-культурних товариств, представників органів влади та місцевого самоврядування, науковців, дослідників у збереженні і розвитку культурно-етнічної самобутності національних меншин. Результатом проведення круглого столу стало вироблення рекомендацій щодо подальшого збереження самобутності та забезпечення культурного та мовного розвитку національних етносів.

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18 19 2021222324
25262728293031