Головна Новини Різьбярі художнього слова

Різьбярі художнього слова

07.11.2019 11:30

6 листопада, напередодні відзначення Дня української писемності та мови, до Гончарівки завітали курсанти першого курсу Морського коледжу Херсонської державної морської академії. Вони разом з працівниками відділу краєзнавства здійснили віртуальне знайомство з письменниками, життєві й творчі шляхи яких переплелися з містом Херсоном. 
Юнаки отримали відповідь на питання: хто був першим письменником, який народився у Херсоні, і від кого бере свій початок самобутній літературний Херсон? Курсанти були приємно здивовані, що традицію письменницького Херсона поклав їх колега Олександр Баласогло, який в XIX столітті служив гардемарином на флагманському кораблі «Париж» під керівництвом адмірала Грейга. 
Цікавим для хлопців виявився факт з біографії Олексія Кручених – поет-футурист вирішив видати збірку «Весь Херсон в карикатурах, шаржах и портретах» тільки тому, що нудьгував у провінційному містечку. 
Під час заходу присутні дізналися про ще один талант письменника-краянина, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Анатолія Кичинського, який є не тільки віртуозним поетом, перекладачем та художником, а ще й кулінаром. Саме він під час навчання у 1981 році на Вищих літературних курсах при Літінституті ім. О. М. Горького в Москві годував всіх голодних поетів та письменників пирогами, борщем та котлетами власного приготування.
Юнаків вразила блискавична історія успіху Віктора Вальда, переможця Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова». Майбутній письменник ще у школі відвідував краєзнавчий гурток, яким керував знаний історик Август Вірлич. Він і прищепив Віктору любов до історії. Завдяки цьому пізніше світ побачили романи: «Спарта», «Палач», «Останній бій Урус-Шайтана». 
Під час віртуального знайомства було розкрито таємницю псевдоніму володарки відзнаки «Золотий письменник України» Люко Дашвар, який складається з перших літер імен дорогих їй людей. 
Можна з впевненістю сказати, що всі учасники заходу дізналися багато нового про майстрів слова та залишились задоволеними знайомством з їх дивовижним світом.

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18 19 2021222324
25262728293031