Головна Новини Творчий вечір Валерія Кулика

Творчий вечір Валерія Кулика

14.09.2013

               Благословенна степова земля...
               Осіння даль... Чаплинські небокраї...
               Як бачу вас, то серце завмирає
               - Така безмірна радість промовля.
              У цім краю так просторно душі
              І світло так... Тут сонця пребагато.
             Тут з нами вічне і безкрає свято,
             Тут завжди легко пишуться вірші.

Ці віршовані рядки належать поету-краянину Валерію Кулику, з ім’ям якого пов’язана яскрава сторінка літературно-мистецької творчості Таврійського краю. Своє 65-річчя відомий херсонський поет, перекладач, журналіст відсвяткував 11 вересня 2013 року у колі вірних друзів та поціновувачів поетичного слова у приміщенні Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара.
Валерій Кулик прийшов до свого ювілею з багажем, який гідний уваги. У його творчому доробку близько 20 поетичних книг, 6 пісенних збірок, телевізійні літературно-мистецькі програми.
Вечір ювіляра під назвою «Романтик таврійських просторів» розпочався  з виступу-привітання земляків-односельців Валерія Кулика - народного колективу «Хрестівські передзвони». У виконанні чоловічого квартету прозвучали пісні на слова Валерія Кулика – «Ластівка» та «Чумаченьки сіно косять».
Генеральний директор Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара Надія Іванівна Коротун у своїй вітальній промові подякувала Валерію Павловичу за плідну співпрацю та побажала нових літературних звершень. Валерій Кулик наголосив, що з колективом бібліотеки вже більше чотирьох десятиліть його пов’язують дружні та теплі стосунки: саме тут часто розпочинались творчі задуми митця, відбувалися презентації творів, зустрічі з людьми літератури і мистецтва.
Привітала ювіляра зі значною датою й тимчасово виконуюча обов’язки міського голови Зоя Яківлівна Бережна.  Вона підкреслила, що саме такі люди, як Валерій Павлович, сприяють культурному розвитку не лише міста, а й країни в цілому.
Зі словами привітання виступили заступник начальника управління культури облдержадміністрації Ігор Мазур, голова Херсонської обласної організації Національної спілки письменників України Василь Загороднюк, начальник відіділу культури Голопристанської райдержадміністрації, голова обласного об'єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта",  член Національної спілки письменників України Олег Олексюк, Заслужений працівник культури України, директор Херсонського академічного обласного театру ляльок Віктор Морозов, Заслужений працівник освіти України, літературознавець Іван Лопушинський, Заслужений художник України Марія Шнайдер-Сенюк.
Колеги по перу бажали Валерію Павловичу творчої наснаги та нових шанувальників його поезії. Поетичне слово на заході лунало не лише від гостей, а й від самого ювіляра. У авторському виконанні звучали вже давно знайомі присутнім сонети різних років, поезії-посвяти. Валерій Павлович зачитав і кілька віршів, що увійшли до його нової збірки  «Призначаю побачення», яка  незабаром вийде у світ.
Ліричні пісні на слова Валерія Кулика сьогодні співають як професійні виконавці, так і численні самодіяльні колективи. Багато вокальних творів створені у співпраці з композитором Валентином Плаксєєвим та Валерієм Другальовим. А найперша пісня «Червоний глід» з’явилася на світ, коли поет познайомився з Народним артистом України Харісом Ширінським.
Тож і сьогоднішнє свято не могло обійтися без ліричних відступів. Лунали пісні на вірші Валерія Кулика  у виконанні Народного артиста України, лауреата Міжнародного конкурсу ім. Михайла Глінки Харіса Ширінського, лауреата міжнародного конкурсу Івана Бурлаки, лауреата всеукраїнських вокальних конкурсів Михайла Чорноморця-Задунайського.
Музичним дарунком для ювіляра стала пісня від славного подружжя Мазурів з Херсона -  Заслуженого працівника культури України, бандуристки Наталі Мазур у супроводі віртуоза-сопілкаря Ігоря Мазура.
Окрім професійної, Валерій Кулик займається й просвітницькою діяльністю. Він організував у 1982 році у Білозерці  літературне об’єднання «Біле озеро», тривалий час керував літературною студією «Таврійський первоцвіт», а нині очолює літстудію «Кулішева криниця». Вдячні студійці вітали ювіляра й бажали щастя, творчої наснаги та здоров’я.
У дружній атмосфері вечір промайнув непомітно, однак залишив у всіх присутніх теплі спомини та яскраві враження.

Календар подій

12 3 4567
89101112 13 14
15161718192021
22232425262728
2930