Головна Новини Вийшов з друку каталог "Місцеві газети у фондах Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара, 1865-2009"

Вийшов з друку каталог "Місцеві газети у фондах Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара, 1865-2009"

16.10.2012

Виданням каталогу "Місцеві газети у фондах Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара, 1865-2009" (Херсон, 2012) продовжено реалізацію задуму оприлюднення інформації про наявність у фондах періодичних видань, не відображених або частково відображених у довідково-пошуковому апараті книгозбірні, що допоможе більш повному включенню їх до читацького обігу.
У Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олеся Гончара зберігається найбільша у нашій області колекція місцевих газет, починаючи з 1865 року видання і до сьогодення. Вона становить вагому частину бібліотечного зібрання про область і має історико-культурну та наукову цінність, спрямовану на задоволення наукових, інформаційних, культурних та інших запитів користувачів.
Багато газет стали бібліографічною рідкістю, цінність яких полягає не лише в тому, що вони віддзеркалюють повсякденне життя краю. Газети містять документи місцевого значення про всілякі кампанії та події, які, як правило,    більше    ніде    не    публікувались. Наприклад, інформація,  що стосується історії області в цілому і окремих місцевостей, голодомору, колективізації, репресій, «чистки» в рядах партії, історії місцевих газет і т.д.
Все це надихає на максимальне інформування про ці документи, про наявність окремих номерів газет,  наближення їх до користувачів, створення певних зручностей для найшвидшого пошуку.
До цього каталогу включено всі газети Херсонської області: обласні, міські, районні, одноденні, а також газети і окремо видані до них додатки, що друкувалися в найрізноманітнішій періодиці, - це був особливий тип видання, який свого часу набув великого поширення.
У фонді бібліотеки є мікрофільми окремих газет, інформація про кожну газету подана в межах відповідної назви друкованого видання в хронологічному порядку або окремим записом у відповідному розділі за алфавітом назв.
Виходячи із забезпечення зручності користування фондом визначена і структура каталогу, виокремлено три основних розділи: найстаріші газети з 1865 по 1943 рік, від часу звільнення області від окупації під час Великої Вітчизняної війни (1944 р.) до здобуття Україною незалежності (1991 р., серпень), газети періоду розбудови незалежної України (1991, серпень-2009рр~).
Каталог буде корисним для наукової роботи в усіх галузях історії, науки, техніки, культури. Він розрахований на використання науковцями, істориками, архівістами, журналістами, бібліотечними  працівниками, краєзнавцями.

Електронна версія цього видання представлена в розділі "Ресурси бібліотеки".  Перейти до електронної версії.

Календар подій

12 3 4567
89101112 13 14
15161718192021
22232425262728
2930