Головна Новини Літературно-краєзнавчі розвідки

Літературно-краєзнавчі розвідки

18.06.2013

Скарбничка літературного краєзнавства поповнилась відразу чотирма виданнями - нарисами про відомих краян. Авторка цих художньо-публіцистичних нарисів  - Олена Шевченко. Олена Іванівна працювала багато років учителем, бібліотекарем Херсонського державного університету. У 2008 році була обрана секретарем літературної студії «Кулішева криниця». Її творчий доробок становлять  прозові твори українською та російською мовою: казки, притчі, новели, оповідання, нариси.   Вона друкувалася в обласному літературно-художньому альманасі «Степ» (2007. 2010, 2012), колективній збірці «Кулішеві криниця» (2010).
Протягом декілька років Олена Шевченко працювала над художньо-публіцистичними нарисами: досліджувала творчість письменників, спілкувалась особисто, збирали фотоматеріали.  І ось у 2012 році у херсонському видавництві «Айлант» було видано чотири книжки:  «Душею до людей – крилами до неба», «Лицар Творчого Ордену», «Мить у слові повторить…», «Іскра Божа».

Книга  під назвою «Душею до людей – крилами до неба»  є спробою розповісти про долю Василя Загороднюка — члена Національної спілки письменників України, лауреата літературної премії ім. Яра Славутича, кандидата філологічних наук, доцента кафедри журналістики Херсонського державного університету, голови Херсонської обласної організації НСПУ. Обрії творчості майстра слова, у якого душа відкрита до людей, а крила -линуть до неба, різнобічні: поезія, публіцистика, літературознавчо-науковий пошук. Окрім цього, авторка прагне розкрити його художньо-естетичний світогляд як педагога, громадського діяча - носія національної ідеї єднання.
У нарисі «Іскра Божа»  Олена Шевченко пропонує проникнути у світ дивовижної творчості поета, перекладача, художника, лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка Анатолія Івановича Кичинського. Який він був на початку і що впливало на світовідчуття протягом літературного шляху - ось основна мета твору. До літературного портрета поета-художника додаються довершені поезії автора та картини живопису.
Книга "Мить у лосві повторить" - це своєрідний штрид-код творчого портрета поета Валерія Кулика, в якій розкрито віхи життя і творчості відомого українського поета-сонетворця, пісняра, перекладача, журналіста, заслуженого діяча мистецтв України. Валерій Павлович Кулик - автор багатьох поетичних збірок, усю його творчість пронизує почуття любові до рідного краю, людей та Батьківщини.
«Лицар творчого ордену» - саме таку назву має  книга про життєвий і творчий шлях Анатолія Петровича Марущака – письменника,, тележурналіста, головного редактора Херсонської обласної державної телерадіокомпанії «Скіфія». Основна увага приділена письменницькій діяльності, оскільки Анатолій Марущак є автором багатьох збірок поезій, повістей та окремих творів для дітей.

Завітайте до відділу краєзнавства нашої бібліотеки й пориньте у творчість письменників-краян!

Календар подій

12 3 4567
89101112 13 14
15161718192021
22232425262728
2930