Головна Новини Хранитель історії рідного краю

Хранитель історії рідного краю

20.11.2020 14:46

Цьогоріч відзначає своє 130-річчя з часу заснування Херсонський обласний краєзнавчий музей, який добре відомий усім мешканцям нашого міста. Адже колекції експонатів на виставках вражають та захоплюють своєю загадковістю кожного.

З цієї нагоди працівники відділу краєзнавства нашої книгозбірні організували книжково-ілюстративну виставку «Хранитель історії рідного краю». Усі бажаючі можуть ознайомитися з раритетними виданнями музею початку XX століття, дізнатися про засновника музею Віктора Івановича Гошкевича, поринути в загадковий світ експонатів.

Так, у розділі "Віктор Іванович Гошкевич - засновник музею" представлені як розвідки сучасних науковців, так і спогади відвідувачів музею початку ХХ століття. Наприклад, Володимир Кедровський у своєму нарисі "Обриси минулого" ділиться враженнями про перебування у музеї у 1902 році: "Віктор Іванович розповідав надзвичайно цікаво, і хотілося слухати його без кінця.... Найбільшим був відділ запорозької старовини, під час відвідування якого Віктор Іванович з московської мови переходив на українську, а говорив він по-українськи чудово, співучим київським діалектом. І коли починав розповідати про ту чи іншу пам'ятку, то так яскраво поставала в уяві та доба, та слава козача, що не можна було перевести дихання. Він тоді ніби палав якимсь дивним внутрішнім вогнем".

У розділі "На сторінках першоджерел" представлені "Літописи музею", починаючи з 1909 року. Вони - це своєрідний хронограф даної установи, їх почав складати Віктор Гошкевич, а продовжила цю справу Ірина Фабриціус, яка очолювала музей з 1925 по 1930 роки. Саме з цих "Літописів" ви дізнаєтесь про перші експозиції Херсонського історико-археологічного музею, про діяльність установи у буремні роки - з 1917 по 1927, про придбання музею за десятиріччя завдяки проведеним розкопкам.

Про наукові розробки Херсонського обласного краєзнавчого музею ви дізнаєтесь з розділу " У вирі сучасного життя". А любителі новітніх технологій, скориставшись своїми ґаджетами і відсканувавши QR-коди, відкриють для себе краєзнавчий музей на просторах Інтернету.

Знання історичного минулого рідного краю є важливим фактором формування національної свідомості особистості. Запрошуємо всіх до відділу краєзнавства, щоб разом пізнавати Херсонщину!

Календар подій

12 3 4567
89101112 13 14
15161718192021
22232425262728
2930