Головна Новини Літературно-мистецький вечір "Під вітрилами натхнення"

Літературно-мистецький вечір "Під вітрилами натхнення"

25.02.2012

Нам – 25! В польоті ми,
                                  немов плем’я орлине.
Дзвенять над світом наші
                                         творчії діла.
Все, що зроблено нами,
                                         довіку вже не згине,
Не зів’януть книжки і поезія,
                                             що в нас розцвіла…
Будуть нові вірші, романи і п’єси 
                                          у світі,
Будуть поеми у рідному краї
                                         цвісти.
Дорослими стануть поети,
                                             клубом народжені діти,
Щоб новими шляхами вперед
                                                свій «Елінг» вести.

М.М.Каляка

Саме такими словами розпочалося літературне свято, присвячене 25-річчю від дня створення літературного клубу «Елінг». Клуб «Елінг» народився 24 січня 1987 року під час установчих зборів літстудійців на базі Херсонського суднобудівного заводу. Першим керівником літературного клубу та його літописцем  став Леонід Володимирович Марченко. Вже понад 10 років керівником літературного клубу «Елінг» є Микола Михайлович Каляка – письменник, член Національної спілки письменників України, лауреат літературної премії ім. М. Куліша.
З перших днів свого існування елінговці почали видавати рукописну газету «У литературного самовара», а потім і рукописний альманах «Елінг». Газета «У литературного самовара» отримала свою назву від традиції клубівців проводити творчі зустрічі за чаюванням.
З 2002 року завдяки зусиллям діючого голови літературного клубу Миколи Михайловича Каляки почав виходити друкований альманах «Елінг», в якому опубліковані твори 122 авторів.  Вже майже готова до друку антологія «Веселка над Дніпром», у якій вміщено твори більш як 100 поетів та прозаїків-літстудійців.
25 років життя літературного клубу «Елінг» пробігли стрімкою течією Дніпра, залишивши спогади, публікації членів клубу в газетах, журналах, альманахах, поетичні, прозові твори в книжках.
За ці чверть віку, що припали на кінець XX і початок XXI століть, були в клубі злети і падіння. Та все ж усі разом зростали, створювали нові вірші, прозові твори, п'єси, повісті, романи.
Клуб «Елінг», не перебільшуючи, можна вважати, був і є на Херсонщині кузнею народження професійних письменників.
До лав Національної спілки письменників України увійшли елінговці Михайло Бріф, Володимир Плоткін, Леонід Марченко, Микола Каляка. Членами Міжрегіональної спілки письменників України стали Олександра Барболіна, Юрій Несін, Наталя Кислінська, Павло Іванов-Остославський, Микола Довгай. На сьогоднішній день до літературного клубу «Елінг» входять близько 30 творчих людей. Головне в 25-літній історії клубу те, що література і мистецтво допомагають членам клубу творчо жити, і тому клуб «Елінг» залишається новим, постійно незвичайним і завжди крокуючим вперед.
На протязі вечора звучали привітання від гостей з нагоди ювілею, спогади перших членів літературного клубу, лунали пісні та вірші у виконанні авторів.

Календар подій

12 3 4567
89101112 13 14
15161718192021
22232425262728
2930