Головна Новини Презентація краєзнавчих бібліографічних посібників

Презентація краєзнавчих бібліографічних посібників

28.02.2013
26 лютого 2013 року у Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олеся Гончара відбулась презентація двох нових краєзнавчих посібників –  анотованого науково-допоміжного бібліографічного покажчика «Нації і народності Херсонщини: минуле і сьогодення» та каталога «Місцеві газети у фондах Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара: 1865-2009».

На презентацію були запрошені представники обласної державної адміністрації, співробітники Державного архіву Херсонської області, керівники культурних національних центрів, студенти історичного факультету Херсонського державного університету, науковці та краєзнаці.
Про важливість та значимість цих видань наголосив у своєму виступі заступник начальника управління з внутрішньої та інформаційної політики Філенко Костянтин Вікторович.


Видання «Нації і народності Херсонщини: минуле і сьогодення» - спільна праця двох установ: Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара та Державного архіву Херсонської області.
Один з укладачів даного покажчику, Мокрицька Ганна Павлівна (головний бібліотекар відділу краєзнавства ОУНБ ім. Олеся Гончара), докладно розповіла про процес роботи над посібником та представлені в ньому матеріали.


Лянсберг Ольга Василівна, завідуюча інформаційно-бібліографічним відділом ОУНБ ім. Олеся Гончара, більш докладно зупинилася на першому виданні бібліографічного покажчика «Нації і народності Херсонщини: минуле і сьогодення», укладачами якого були Андрієнко Л.М. (бібліограф ХОУНБ ім. Олеся Гончара) та Орлова З.С. (співробітник Державного архіву Херсонської області). Цей покажчик вийшов у 1993 році й користувався попитом серед читачів бібліотеки. «Підготовка покажчика – це дуже кропітка та дослідницька робота, яка вимагає високого професіоналізму», - зазначила Лянсберг О.В.   Й виразила слова подяки укладачам посібників – людям, які займаються такою неоціненою працею.



Присутні на заході представники культурних національних центрів отримали подарунковий примірник бібліографічного посібника.


Представниця грецького культурного центру від імені всіх національних громад подякувала за таке цінне видання.


Наприкінці 2012 року до 140-річчя заснування книгозбірні було видано каталог «Місцеві газети у фондах Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара. 1865-2009». В фондах бібліотеки зберігається найбільша у Херсонській області колекція місцевих газет, починаючи з 1865 року видання і до сьогодні. Вона становить вагому частину бібліотечного зібрання про область і має історико-культурну та наукову цінність, спрямовану на задоволення наукових, інформаційних, культурних та інших запитів користувачів. Для  максимального інформування про ці документи, наближення їх до користувачів бібліотекою створюються спеціальні друковані каталоги місцевих періодичних видань.
Про особливості бібліографічного посібника «Місцеві газети  у фондах Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара. 1865-2009» та його структуру розповіла присутнім укладач даного видання Зелена Лідія Іванівна, заслужений працівник культури.


Вагомість та значимість презентованих видань для науковців, студентів та дослідників краю підкреслили у своїх виступах доктор історичних наук, професор Водотика Сергій Григорович та представник Херсонського обласного краєзнавчого музею Остренко Наталя Анатоліївна.

 

Календар подій

12 3 4567
89101112 13 14
15161718192021
22232425262728
2930