Головна Новини Нащадки славних козаків

Нащадки славних козаків

30.11.2014

«Слава не поляже;
  Не поляже, а розкаже,
  Що діялось в світі,
  Чия правда, чия кривда
  І чиї ми діти».

                    Т.Г. Шевченко

Саме під таким девізом 27 листопада 2014 року на базі Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара пройшов фінал 5-го міського конкурсу "Козацькими стежинами - 2014". 10 команд у шести конкурсах боролися за звання найкращих знавців історії доби козацтва.
Розпочався конкурс одним з найскладніших завдань - «Інтелектуальне лото», у ході якого необхідно було відповісти на 10 питань. Вже традиційним для школярів стало «Історичне рівняння». Простого вміння гарно рахувати у цьому випадку замало. Необхідно ще й добре пам’ятати дати історичних подій.
Конкурс «Форпости козацької слави» став гарною перевіркою школярів на вміння орієнтуватися в топографічних картах. Хлопцям та дівчатам необхідно було не лише розібратися, який населений пункт позначено на мапі, а й написати його історичну назву.
Капітани, як славні нащадки славетних гетьманів, віддано відстоювали честь своєї команди, тому конкурс капітанів став одним з найхвилюючих. Юним отаманам необхідно було відповісти на два питання з обраної ними теми.
Козаки багато часу проводили в походах, оточуючи себе лише найнеобхіднішими речами. Отож одне з завдань полягало у тому, аби підписати назви речей, без яких не міг обійтися жоден козак.
Пам’ять про лицарів українського степу живе не лише у серцях нащадків та збережених ними традиціях. Мовчазним нагадуванням славетної сторінки історії України є пам’ятники. Саме назву та місцезнаходження пам’яток і необхідно було пригадати командам в останньому конкурсі.
Боротьба за перемогу була цікава та напружена. Жодна з команд не мала наміру поступатися суперникам. Тож, у підсумку, відстань між переможцями вимірювалася лише кількома балами. За підрахунками журі 3 місце посіла команда гімназії № 6. Другу сходинку поділили між собою учні загальноосвітніх шкіл № 54 та № 41. Перше місце зайняла команда навчального закладу № 30. Переможці отримали у подарунок від козаків Херсонської обласної організації «Козацтво Таврії – Олешківська січ» картину та солодкий презент.
Учасники фіналу були нагороджені грамотами та значками переможців міського конкурсу «Козацькими стежинами - 2014». Хлопці та дівчата довели, що є гідними продовжувачами козацьких традицій.
Музичний подарунок усім присутнім підготувала Бойко Дар’я, вихованка студії сольного співу Херсонського будинку дитячої та юнацької творчості. Допомогли у відтворенні атмосфери героїчних часів надзвичайні роботи переможців відбіркового етапу міського конкурсу «Козацькими стежинами» у номінації «Майстер декоративно-прикладного мистецтва». Декоративні писанки із зображенням сюжетів козацької тематики привернули увагу всіх гостей заходу.

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18 19 2021222324
25262728293031