Головна Новини Цінний подарунок від колег

Цінний подарунок від колег

27.11.2020 10:21

Приємно отримувати подарунки, а особливо книги краєзнавчого змісту, які  підготовлені з любов’ю та натхненням. На вихід у світ видання «Колекція Івана Дніпровського у фондах Херсонського обласного краєзнавчого музею» в різних колах української інтелігенції чекали вже давно, і ця подія сталася.

Іван Дніпровський – наш земляк, народився в Каланчаку. Його справжнє ім'я – Іван Данилович Шевченко, який і народився навіть в день народження Кобзаря – 9 березня 1895 року. Але, стаючи на письменницький шлях, ще в молоді роки він розумів, що в українській літературі повинен бути тільки один Шевченко – Тарас. У 20-30-х рр. ХХ століття він був знаним письменником, соратником Миколи Хвильового, близьким другом Миколи Куліша. Творчий шлях Івана Даниловича був складний, сповнений невтомних пошуків, здобутків і втрат. Це цілком зрозуміло, адже жити й працювати письменнику довелося в час великих соціальних і національних потрясінь, у час, який нині вже звично називають «розстріляним відродженням». Іван Дніпровський не був репресований – він помер, коли маховик сталінських репресій лише почав розкручуватися, але його твори після смерті були відразу вилучені з бібліотек, відповідно літературознавці або обходили його ім’я мовчанням, або згадували з пересторогою в контексті приналежності до ВАПЛІТЕ.

Документальні записи Івана Дніпровського, представлені у книзі, пролежали у робочому столі письменника майже півстоліття – їх знайшли випадково, під час проведення реставраційних робіт. Це рукопис документальної повісті «Миколи Хвильовий. Портрет м’ятежника», який представлений у повному обсязі, з доповненнями, коментарями та примітками автора. Другий зошит повісті «Микола Хвильовий (чорнові нотатки) та вірш «Умер!.. Хто каже: вмер!», написаний Іваном Дніпровським під враженням від самогубства М.Хвильового, публікується вперше.

До другої частини увійшов каталог під назвою «Колекція І.Дніпровського у фондах Херсонського обласного краєзнавчого музею» з фотододатком. Завдяки цьому можна більш детально ознайомитися з рукописним, документальним, книжковим та меморіальним фондами Івана Дніпровського.

Дякуємо за подарунок колегам з обласного музею – це цінне видання буде цікавим як для науковців, краєзнавців, письменників, журналістів, так і для поціновувачів елітарної та мемуарної літератури.

 

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18 19 2021222324
25262728293031