Головна Новини Добрий гомін довгих літ

Добрий гомін довгих літ

31.10.2013

30 жовтня 2013 року в актовій залі Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки  ім. Олеся Гончара пройшов вечір спогадів, присвячений 90-річчю відомого херсонського журналіста, письменника Івана Івановича Гайдая. Колеги по перу, митці, однодумці, друзі та родичі зібралися разом, аби згадати добрим словом людину непересічної долі й таланту.
Більшу частину свого життя Іван Іванович присвятив саме журналістській праці. 25 років Гайдай перебував на посаді головного редактора обласної газети «Наддніпрянська правда». Тож не дивно, що серед присутніх гостей було чимало журналістів. Журналісти «Наддніпрянки» згадували, як починали свій шлях у цій непростій царині під чутливим керівництвом Івана Івановича, як радилися з ним з приводу своїх перших статей.
Поділився своїми спогадами про Івана Івановича й Валерій Федорович Долина – голова обласної організації Національної спілки журналістів України, яку свого часу Гайдай також очолював.
Ветеран журналістики Віктор Васильович Гридасов розповів присутнім, як Іван Гайдай опікувався справами районних газет, допомагав видавництву у скрутні часи. 
Та не лише своїми статтями та кореспонденціями відомий Іван Гайдай. Його художні твори займають чільне місце на літературній ниві не лише Херсонщини, а й України в цілому. Особливо полюбилися письменнику гуморески та новели  – стислі, виразні, дотепні. Гумористичні та сатиричні твори Гайдая не втратили своєї актуальності й сьогодні. Це зайвий раз довели бібліотекарі нашої книгозбірні, які інсценізували гумореску «Сімейна розмова».
Русалкіна Любов Миколаївна у своєму виступі підкреслила, що на побутових гуморесках Івана Гайдая можна навчатися майстерності художнього слова молодим журналістам та письменникам-початківцям.
Таїсія Миколаївна Щерба зупинилась на творчому доробку письменника, згадала про цікаві зустрічі з Іваном Гайдаєм. Любов Дмитрівна Лагутенко розповіла про тісну дружбу з родиною Гайдай, поділилась спогадами про незабутні вечори, де постійно звучали гумор та пісня...
Іван Іванович полюбляв українські народні пісні. У сімейному колі, з друзями, разом зі своєю дружиною вони часто співали. Лунала пісня і цього вечора. Музичні композиції всім присутнім дарували Народний артист України, лауреат міжнародного конкурсу співаків ім. Глінки Харіс Ширінський, ансамбль «Орхідея» та учениця дитячої музичної школи №1 Антоніна Маркова.
Іван Гайдай до останнього дня свого життя був одержимий долею у своєму обов’язку служити людям, а його творчий доробок – то частка духовного набутку всього нашого народу і має ще довго служити йому.
Вже 8 років немає з нами Івана Івановича, та його справи пам’ятають й донині. Його твори читають і знають, а на газетних матеріалах вчаться журналісти-початківці.

Календар подій

12 3 4567
89101112 13 14
15161718192021
22232425262728
2930