Головна Новини Перший «LEGIO Historica. Херсон» відбувся!

Перший «LEGIO Historica. Херсон» відбувся!

09.10.2018 11:51

6-7 жовтня 2018 року на базі Гончарівки проходив Перший фестиваль популярної історії «LEGIO  Historica. Херсон». З ідеєю провести такий захід у нашому місті виступила команда молодих істориків-киян – ініціативу з радістю було підтримано місцевими установами. Два дні херсонці та гості міста мали змогу відвідати презентації нових книг київських та місцевих істориків і краєзнавців, відкриті просвітницькі лекції від об'єднання «Likбез. Історичний Фронт». 
Про  проект  «Likбез. Історичний фронт», який є єдиним загальнонаціональним проектом з популяризації історії України, розповів його координатор – Кирило Галушко, кандидат історичних наук, науковий співробітник інституту історії України НАНУ. А козак Почесної варти «Козацтва Херсонщини» Сергій Чубатов продемонстрував мистецтво володіння різними видами холодної зброї, налаштувавши всіх присутніх на бойовий лад. 
Так, на одній локації говорили про історію єврейських поселень на Херсонщині у 20-30 роках ХХ століття (Юрій Капарулін, м.Херсон), про християнські традиції й новації в історії старого Херсона (Антон Костенко, м.Херсон). На другій локації йшла мова про іноземні формування у складі УПА (Нікіта Бурчак, м.Київ), секретних співробітників НКВС, які слідкували за відомими українськими діячами (Оксана Юркова, м.Київ). Наталя Кузовова, науковець ХДУ, презентувала громадськості колективну збірку «Херсонщина: від найдавніших частів до сьогодення». 
Цікавою була дискусія про міфи та легенди 1917 року, пов'язані з державним прапором України, посадою Михайла Грушевського, боєм під Крутами та Петлюрою-антисемітом, яку провів Віталій Скальський  (м.Київ) з учасниками фестивалю. 
Вадим Яровий (м.Херсон) презентував діючий екскурсіійно-спортивний проект «Мандруймо Херсонщиною», який започаткували викладачі Херсонського державного університету: Єгор Сидорович, Олексій Макієнко та Вадим Яровий. Мета цього проекту – пізнання історії нашого краю засобами туризму та краєзнавства через, зокрема, популяризацію здорового способу життя і активного відпочинку. А Євген Шатілов, молодший науковий співробітник НВІМУ (м.Київ) розповів про діяльність Національного військово-історичного музею України й передав у дарунок бібліотеці книжки від видавництв та музею. Команда презентувала історичні настільні ігри, до яких залюбки приєднались відвідувачі. 
Насиченою була й екскурсійна програма. Так, у перший день для учасників фестивалю співробітники Гончарівки (Оксана Токовило та Світлана Шавлова) провели пішохідну екскурсію містом «Український Херсон: траєкторії доль та подій». У ході екскурсії дізнались, де знаходилось товариство «Українська Хата», чому плакали люди на головній площі нашого міста у 1917 році,  хто зі священників вперше провів службу українською мовою, як проводили вибори у далекому 1918 році. 
На другий день учасників радо зустрічали у Херсонському обласному краєзнавчому музеї, де було презентовано дві музейні експозиції. Одна з них була присвячена Українській революції 1917-1921 рр.,  друга – історії АТО. 
Під час фестивалю Євген Синиця (м.Київ) презентував історичний атлас «Terra Ucrainica» з розіграшем примірника серед гостей. Боротьба за цінне і рідкісне видання була потужною, а перемогли історичні знання, досвід та кмітливість. Примірник дістався голові обласної організації Національної спілки краєзнавців України Олексію Макієнко. 
Херсон – це 25-те місто України, куди доїхав «Likбез. Історичний Фронт». Це перший досвід проведення такого фестивалю у нашому місті. Але організатори пообіцяли, що попереду буде ще багато цікавих спільних проектів з херсонцями. Отже, слідкуйте за анонсами Гончарівки! 

Дякуємо всім учасникам за активність і фотографії!  

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18 19 2021222324
25262728293031