Головна Новини Арт-калейдоскоп "Акторське сузір'я Херсонщини"

Арт-калейдоскоп "Акторське сузір'я Херсонщини"

08.11.2011

Серед митців, яких Херсонщина подарувала світові, - архітектори і художники, композитори і музиканти, велика плеяда акторів і кінорежисерів.  Впродовж XIX-XX століть своїм талантом, творчими відкриттями вони збагатили мистецтво і здобули визнання в Україні та за її кордонами. Саме творчості акторів-уродженців Херсонського краю  була присвячена краєзнавча зустріч під назвою «Акторське сузір’я Херсонщини”. Під час проведення заходу присутні ознайомились із творчістю Сергія Бондарчука, Миколи Гринька, Євгена Матвєєва, Григорія Плужника.
Сергій Федорович Бондарчук – видатний актор, режисер. Свою першу роль в кіно у фільмі С. Герасимова «Молодая гвардия» він зіграв у 28 років. Світову славу Сергієві Бондарчукові принесла режисерська діяльність, розпочата наприкінці 1950-х років. Його дебютом як кінорежисера став фільм «Судьба человека». По-справжньому епохальною подією стала чотирисерійна стрічка «Война и мир» (1966-1967 рр.), що здобула низку премій на різноманітних кінофестивалях, найпочеснішою і найвизначнішою з яких став «Оскар», вручений українцеві 1968 року.
Микола Григорович Гринько – актор, народний артист. Саме він зіграв знаменитого  папу Карло у фільмі-казці Нечаєва «Приключения Буратино».
Євген Семенович Матвєєв – актор театру та кіно, кінорежисер. В 1952 році дебютував на сцені знаменитого Малого театру у виставі «Без вины виноватые» за п'єсою О.Островського. Акторський дебют у кіно відбувся досить пізно – у 33 роки, проте не пройшов непоміченим і привернув увагу режисерів.  Першим досвідом Є.Матвеєва  як кінорежисера стала мелодрама «Циган», де він і зіграв головного героя – Будулая. У 50-ті роки ХХ ст.. була знята кіноділогія «Любов земная» та «Судьба». Останньою роботою Євгена Матвеєва стала кінотрилогія «Любить по-русски».
Григорій Дмитрович Плужник – уродженець с. Музиківка Білозерського району Херсонської області. Г. Плужник  прокинувся знаменитим після виходу на екрани в 1936 році першої спортивної комедії Семена Тимошенко «Вратар», в якій він виконав роль головного героя Антона Кандідова. До кінця життя  актор працював у театрі. Крім «Вратаря», Григорій Плужник знявся також у фільмах  "Одиннадцатое июля", "Сын полка", "Поэма о море", але жодна з цих ролей не принесла йому такого ж успіху, як роль Антона Кандідова.
Під час заходу були продемонстровані мультимедійна презентація (викладена нижче) та уривки з кінострічок за участю цих акторів.

 

 

 

Коментарі

Мальва
15.11.2011 11:47

Дуже цікаве подання інформації! Найбільше вразив Гринько - 126 фільмів!!!
Коментувати можуть тільки зареєстровані користувачі

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18 19 2021222324
25262728 29 3031