Головна Новини Микола Василенко і процес відродження української культури та державності

Микола Василенко і процес відродження української культури та державності

15.05.2019 08:12

14 травня 2019 року в обласній книгозбірні відбулась регіональна краєзнавча конференція, присвячена 95-річчю письменника-просвітянина Миколи Олександровича Василенка. Микола Василенко – почесний громадянин міста Херсона, лауреат міжнародних літературних премій імені Василя Мисика та імені Яра Славутича, ветеран Другої світової війни,  політв’язень. Він завжди був на передовій у боротьбі за утвердження української мови в усіх галузях суспільства, відродження національної духовності та розвитку української культури.  Витруджене серце Миколи Олександровича  перестало битися у ритмі сьогодення восени 2018 року, але його ідеї, його твори продовжують жити й надалі…
Під час конференції прозвучали доповіді науковців та молодих вчених, студентів та ліцеїстів, присвячені життю та творчості письменника-краянина Миколи Олександровича Василенка. Цікавими були виступи літературознавчого спрямування кандидатів філологічних наук, доцентів кафедр ХДУ Галини Немченко та Наталії Чухонцевої. Галина Немченко більш докладно зупинилась на стильових особливостях поезій Миколи Василенка, а Наталя Чухонцева розповіла про Миколу Олександровича як майстра поетичного перекладу. Студентки факультету української філології та журналістики Альона Макоган та Анастасія Барбуша у своїх доповідях зробили порівняльний аналіз творчості Миколи Василенка з такими українськими письменниками як Іван Франко та Степан Руданський. 
Так, голова ХОО Всеукраїнського товариства "Просвіта", поет, заслужений діяч культури Олег Олексюк та громадський активіст, член партії "Народний рух України" Павло Гавриш розповіли про активну громадську діяльність Миколи Василенка, його постійне, наполегливе відстоювання, всупереч важких перепон, інтересів української державності. Поет, журналіст Валерій Кулик поділився спогадами про дружбу з Миколою Олександровичем, а літературознавець, поет Василь Загороднюк розповів про щоденники. 
За результатами конференції було прийнято рішення провести у травні 2020 року другу регіональну краєзнавчу конференцію, присвячену життю та творчості громадського діяча, письменника Миколи Олександровича Василенка. 

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18 19 2021222324
25262728293031