Головна Новини Пам’яті Леоніда Марченка

Пам’яті Леоніда Марченка

16.07.2020 13:49

19 липня 2020 року виповнилось би 73 роки від дня народження відомого на Херсонщині письменника, поета, прозаїка, журналіста, публіциста Марченка Леоніда Володимировича. У березні поточного року після складної і тривалої хвороби завершився земний шлях митця. Він назавжди залишиться у пам’яті шанувальників його творчості. Великий і різноплановий літературний доробок Леоніда Марченка зберігається у краєзнавчому фонді нашої Гончарівки.
Трудове життя письменника можна умовно поділити на 2 частини: 20 років на будівництві – майстер, прораб, начальник будівельного цеху на ХСЗ – і 20 років у журналістиці – редактор газети «Судостроитель», відповідальний секретар газети «Кафедра» Херсонського держуніверситету. У 1987 році він організував літературний клуб «Елінг» при Палаці суднобудівників і протягом 10 років був його очільником.
Л.В.Марченко – автор більше 35 книг для дорослих і дітей. Писав митець на російській та українській мовах. Його поезії, нариси, гуморески друкувались у збірниках та періодичних виданнях. Перші вірші поета надруковані у 1977 році у багатотиражній газеті «Судостроитель». Його поетичні рядки покладені на музику херсонськими композиторами В.Стеренком («Яблунька»), Г.Криловим («Корабельная сторона», «Озеро детства», «Встретил тебя в мае»…). Перша книга письменника «Пришелец из подземелья» вийшла друком у 1991 році.
Важливе місце у творчості Л.В.Марченка займає тема патріотизму. У виданні «Плугатарі етапом йдуть» (1995) відтворена страшна трагедія селян Півдня України 30-х років XX століття. Одним з епіграфів до книги є слова херсонця, українського письменника Миколи Василенка, які підсилюють трагічні події в історії України:

«…Несла свій хрест мовчазно Україна,
Але не стала в скруті на коліна,
Хоча й звірячий був над нею суд».

Написавши цю книгу, Леонід Марченко виконав свій громадянський обов’язок, зробив гідний внесок у справу висвітлення соціально-політичної ситуаціі, спричиненої сталінським режимом. У документально-художньому романі «Клятве остались верны» (2007) йдеться про мужність і патріотизм юних херсонців «Хлоп’ята з Карантинного», які були страчені фашистськими загарбниками у 1942 році. Документальна повість «Поиск продолжается» (1992) присвячена пошуковій роботі електрозварювальника ВО «Дніпро» В.Т.Книша про безвісти зниклих воїнів, партизанів, підпільників у роки Другої світової війни.
У творах Леоніда Марченка для дітей присутнє тонке розуміння дитячої психології. Українська письменниця Т.М.Щерба у статті «У світі дитячих фантазій» підкреслює: «Знанний на теренах Херсонщини письменник уміло проникає в дитячу наївність і мрійливість, у фантазії і реальні обставини. Автор через дії і вчинки своїх героїв вчить малят добру і вмінню радіти світосприйняттю довкілля. Книга «Приключения Крайта и Кэгги» несе позитивну енергію, ауру добра, і вона допоможе у вихованні дітей. Адже налаштовує малюків на щирість, лагідність, надаючи тим самим поштовх для формування особистостей та розвитку індивідуального світогляду… Книжки Леоніда Марченка світлі і теплі…».
Письменник виступає у жанрі гумору та сатири, де успішно розробляє актуальні громадянські, морально-етичні проблеми.
Як публіциста, Леоніда Марченка приваблювали неординарні постаті, знані не лише на Херсонщині, а й далеко за її межами. Це документально-художнє дослідження «Жизнь высшей пробы», присвячене В.Ф.Заботіну, колишньому генеральному директору Херсонського суднобудівного заводу, з ім’ям якого пов’язані становлення та розквіт підприємства.
Марченко Леонід Володимирович – член двох національних спілок України, письменників і журналістів, та Міжрегіональної спілки письменників, лауреат літературних премій ім. Молодої гвардії (2007), ім. Б.Лавреньова (2010, 2014), ім. Б.Грінченка (2014), ім. М.Куліша (2018), дипломант Міжнародного конкурсу дитячої та юнацької художньої літератури ім. О.Толстого (2006). Письменник стояв у витоків літературної премії ім. Анатолія Бахути, започаткованої Новокаховською міськрадою та іншими установами м. Нової Каховки.

Всіх, хто цікавиться творчістю Леоніда Володимировича Марченка, запрошуємо до відділу краєзнавства!

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18192021222324
25262728293031