Головна Новини Відпочивайте з користю!

Відпочивайте з користю!

19.07.2021 08:46

Літо – найулюбленіша пора року не лише дітей, але й дорослих. Це час відпочинку, нових вражень та цікавих пригод. Та де б ми не були і що б не робили, гарним другом є книга. Працівники Гончарівки потурбувалися, щоб ви не витрачали час на пошук цікавого видання. Тож пропонуємо книгу «Історії успіху: видатні українські бізнесмени XIX ст.» Водотики Тетяни Сергіївни.

Авторка видання вирішила дослідити розвиток підприємництва у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. крізь призму доль людей, що самі творили свої історії успіху на десятиліття вперед. Їхні помилки чи правильні рішення означали невдачі або успіх для підприємств і установ, міст і містечок, тисяч людей. Вони зароджували традиції меценатства і доброчинності.
На тлі історії Тетяна Сергіївна знайомить нас з тими, хто створив родинні фірми (Яхненки й Симиренки, Терещенки, Бродські), які  проіснували до 100 років. Адже традиційний постулат – «свій – отже, вартий довіри» діяв безвідмовно. Інша справа – як самотужки побудувати бізнес без підтримки батьків і синів (Микола фон Дітмар, Давид Семенович Марголін).
Цікавими є розповіді про особистостей різних національностей, що прибули на територію України в кінці XVIII – на початку XIX століття (Фальц-Фейни, Вадони, Раллі, Ельворті). Їх привабила можливість не сплачувати податки державі в обмін на те, що вони оселяться й залишаться тут. Новоприбулі підприємці вивчали мову, адаптувались до місцевих звичаїв, привносили багато цікавинок в небагаті на події українські міста. Наприклад, завдяки приїжджим інженерам із Британії – на Донбасі дізналися про футбол, а завдяки французам – у Херсоні святкували день взяття Бастилії.
Є у цьому виданні і ложка дьогтю, адже не всі історії успіху мали щасливий кінець, деякі з них закінчувалися банкротством і, навіть, самогубством (Олексій Алчевський)…

Сподіваємось, ми розбудили вашу цікавість до історії успішного розвитку бізнесу. Про це та багато іншого можна дізнатися, завітавши до відділу краєзнавства нашої книгозбірні!

Календар подій

12 3 4567
89101112 13 14
15161718192021
22232425262728
2930