Головна Новини Круглий стіл в Одесі - синергія досвіду культурних і освітніх інституцій

Круглий стіл в Одесі - синергія досвіду культурних і освітніх інституцій

05.06.2023 12:13

1 червня 2023 року з нагоди Всеукраїнського дня краєзнавства в Одеській національній науковій бібліотеці під егідою Міністерство культури та інформаційної політики України  відбувся круглий стіл «Краєзнавство як чинник національно-патріотичного виховання: досвід культурних та освітніх інституцій».

З привітальним словом звернулася до учасників заходу Ірина Бірюкова, генеральний директор ОННБ, яка наголосила на важливості краєзнавчої діяльності і  ролі бібліотек як інституцій пам’яті та провідників у сфері національно-патріотичного виховання.

Під час виступу В`ячеслав Кушнір, голова правління Одеської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, доктор історичних наук, професор, декан факультету історії та філософії ОНУ ім. І. І. Мечникова розповів про вікові традиції та внесок краєзнавства у розвиток історичної науки.

Уляна Громович, головний спеціаліст Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, наголосила на актуальності правдивого висвітлення минулого та необхідності застосування нових підходів до патріотичного виховання. Вона представила інформаційні продукти Південного міжрегіонального відділу УІНП, які мають важливе значення для організації всебічного вивчення та популяризації української історії.

У доповідях учасники круглого столу висвітлювали теоретичні засади  краєзнавчої діяльності у сучасних умовах. Так, доктор історичних наук, професор кафедри історії України ОНУ ім. І. І. Мечникова Олександр Музичко розповів про процес деколонізації краєзнавства в Україні, особливості досвіду ХХ століття та сучасні завдання.

Віктор Савченко, доктор історичних наук, професор кафедри історії України Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К.Д. Ушинського, голова наукової історично-краєзнавчої секції Одеського будинку вчених «Одесика» під час свого виступу «Одеське краєзнавство та буремні роки визвольних змагань 1917-1920» зробив екскурс в історію і провів паралелі з сучасністю.

Юрій Слюсар, заступник директора Одеського історико-краєзнавчого музею розповів про організацію краєзнавчої роботи в музеї, її історичні витоки та сьогоденні виклики.

Учасники круглого столу поділилися досвідом проведення краєзнавчої роботи у своїх установах: Одеському обласному центрі патріотичного виховання та організації дозвілля дітей та молоді, Всеукраїнському центрі болгарської культури, Одеському національному медичному університеті.

З доповіддю «Краєзнавча робота в бібліотеках Польщі: досвід для України (на прикладі м.Познань) виступила завідувач відділу краєзнавства Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім.Олеся Гончара Оксана Токовило. Під час свого виступу вона розповіла про власний журнал бібліотеки Рачинських «Winieta», Великопольську цифрову бібліотеку, цікаві традиції святкування Днів районів міста (наприклад, «33 Dni Lazarzu», «Moje Rataje, nasza biblioteka», «Jak Wilda trafila do Poznania»), про проведення майстер-класів у музейних кімнатах, які є філіями бібліотеки Рачинських.

Про краєзнавчі проєкти та краєзнавчу соціокультурну діяльність розповіли колеги з одеських бібліотек -  Одеської обласної бібліотеки для юнацтва і Одеської національної наукової бібліотеки.

Наприкінці круглого столу учасники висловили побажання налагоджувати подальшу співпрацю між культурними  і освітніми установами.

Календар подій

12 3 4567
89101112 13 14
15161718192021
22232425262728
2930