Головна Новини Кулішеві дні на Херсонщині

Кулішеві дні на Херсонщині

13.12.2012

  7 грудня 2012 року вся Україна відзначала 120-ту річницю з дня народження  Миколи Гуровича Куліша - видатного українського драматурга, громадського діяча, освітянина, творчість якого відкрила нові напрямки в розвитку світового драматичного мистецтва XX століття. Урочисті заходи відбулися у всіх регіонах України, які пов’язані з різними періодами життя і творчої діяльності митця –  на Київщині, Харківщині, Херсонщині. 

                            Як довго степ чекав
                            на цю хвилину,
                            І  небеса. І води Сиваша…
                           Здолавши смуток, порадій,
                           Чаплино,
                          З повернення Миколи
                          Куліша.

                                            Микола Братан


З 7 по 9 січня 2012 року на базі  Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру відбулися заходи з відзначення дня народження нашого земляка, уродженця с.Чаплинка Херсонської області. 
Херсонська обласна універсальна бібліотека ім. Олеся Гончара  долучилась до процесу вшанування пам’яті: для всіх гостей була підготовлена та презентована книжково-ілюстративна виставка «Траєкторія долі Миколи Куліша», мета якої  - показати творчий доробок українського митця, розкрити його внесок у розвиток драматично-театрального мистецтва початку ХХ століття. На виставці були представлені як власне твори Миколи Куліша, так і матеріали  про життєвий та творчий шлях українського драматурга, літературознавчі розвідки.

Книжково-ілюстративна виставка "Траєкторія долі Миколи Куліша" Херсонської ОУНБ ім. Олеся Гончара

 Заходи розпочалися 7 грудня 2012 року  - у театральному кафе відбулась презентація книги Миколи Куліша «П’єси». Це вже шоста книга серії «Літературні скарби Херсонщини», в якій представлені п’єси  «Мина Мазало», «Маклена Граса», «Патетична соната», «97», «Народний Малахій», що увійшли у золотий фонд нашої літератури та йдуть на сценах театрів багатьох країн. Хочеться зазначити, що ця книга є першим виданням драматичних творів письменника, яке було надруковано саме на Херсонщині.

Обкладинка книги Миколи Куліша "П'єси" (Херсон, 2012)

Серед присутніх на заході були гості з Києва – народна артистка України Лариса Миколаївна Кадирова, академік Академії мистецтв України, доктор мистецтвознавства Неллі Миколаївна Корнієнко, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія», головний редактор Інтернет-видання «Літакцент» Володимир Панченко.
Неллі Миколаївна Корнієнко зробила акцент на останніх літературознавчих дослідженнях, присвячених Миколі Кулішу.
Лариса Кадирова у своєму захоплюючому виступі розповідала про свої ролі, які вона виконувала в театральних постановках п’єс Миколи Куліша, будучи   актрисою Театру ім. М. Заньковецької (м. Львів) та  Національного драматичного театру ім. І. Франка (м. Київ).
Володимир Панченко представив присутнім нову книжку, присвячену творчості Миколи Гуровича Куліша – «Траєкторії доль».  Авторка книжки  - Наталя Кузякіна.  Наталя Борисівна Кузякіна - відомий український літературознавець, театрознавець, літературний критик. До видання увійшли монографія «Доля Миколи Куліша», над якою авторка працювала в останні роки життя, а також цикл наукових розвідок, що на широкому архівному матеріалі розгортають драму письменника після того, як його було репресовано. Водночас сторінки книги дають змогу скласти уявлення і про траєкторію долі самої Наталі Кузякіної, чия наукова творчість є вагомим здобутком українського літературознавства XX століття. З книгою можна буде ознайомитись у відділі краєзнавчих документів та бібліографії Херсонської ОУНБ ім. Олеся Гончара.

Обкладинка книги Наталі Кузякіної  "Траєкторії доль"  (К., 2010)

Також на заході було присуджено обласну літературну премію ім. Миколи Куліша, яку в цьому році отримав член Херсонської обласної організації національної спілки  письменників України Віктор Андреєв за поетичну збірку «Повернення до осені». Зазначимо, що після закінчення заходу  кожен з присутніх отримав в подарунок нове видання творів Миколи Гуровича Куліша.
8 грудня 2012 року на великій сцені театру пройшов літературно-мистецький вечір «Розстріляна доля», підготовлений акторами Херсонського  обласного академічного  музично-драматичного театру. Під час заходу було показано міні-виставу молодої талановитої режисерки-постановника Влади Бєлозоренко. Ця  вистава викликала бурю емоцій:, хвилювання, захоплення і  нікого не залишила байдужим. В ході театрального дійства прозвучали слова Миколи Куліша: "Шановний глядач, пролетарій, селянин, інтелігенція. Ми пішли зі сцени і не кричить «браво», бо знайте, що по латині «браво» - це повторить... А я не хочу повторювати своїх помилок, своїх блукань, своєї любові до революції. Я не хочу повторювати своїх помилок і вам не раджу. Не говоріть своєму життю «браво», не говоріть своєму часу «браво». Він не вартий того, щоб цього повторювали". Й кожен з присутніх почув слова митця - по закінченню вистави гучно лунали аплодисменти, але ніхто не кричав "Браво"...
Ввечорі того ж дня, у театральному кафе було показано виставу за п’єсою Миколи Куліша «Мина Мазайло» у виконанні студентів інституту екранних мистецтв Київського національного університету театру, кіно та телебачення ім. І.Карпенка-Карого. Більше інформації про цей захід можна дізнатися на сайті Управління культури і туризму Херсонської обласної державної адміністрації.
А вже 9 грудня 2012 року делегація представників Херсонської організації національної спілки письменників України  відвідала пам’ятні місця Херсонщини, які пов’язані з життям і творчістю українського драматурга. Більш детально про поїздку ви можете дізнатись на сайті Херсонської обласної державної адміністрації.
...Миколі Гуровичу  судилося прожити лише 45 років. Але за цей час він встиг зробити незрівнянно багато. Десять років всього письменницького стажу – десяток п’єс. «Треба писати повноцінні твори і висвітлювати теми так, щоб вони проймали цілу епоху, а не лише перспективи сьогоднішнього дня.  Драматичний твір не повинен бути метеликом, що живе один день».  Ці слова належать Миколі Кулішу. Він віддав вогонь душі й щедре серця, свій великий талант українському народові, залишив безсмертну творчість сьогоднішнім та прийдешним поколінням. Й кожного разу, вчитуючись в його твори, дивлячись театральні постановки його п’єс, відкриваєш по-новому великого художника слова, митця, переконуєшся в геніальності драматурга світового масштабу - нашого земляка.
На Херсонщині вшановують пам’ять про Миколу Куліша: у 1990 році Херсонському обласному академічному музично-драматичному театру було присвоєно ім’я видатного українського драматурга; у 1992 році на честь 100-річчя організовано театральний фестиваль за п’єсами Миколи Куліша; у 1994 році  відкрито пам’ятники у Чаплинці і Цюрупинську,  музей у Чаплинці;   присвоєно ім’я Чаплинській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №3; засновано обласну літературну премію, яка присуджується за кращий драматичний твір; літературне об’єднання,  назване на честь письменника "Кулішева криниця", протягом багатьох років діє на базі  бібліотеки ім. Олеся Гончара. 

 

Оксана Токовило

Коментарі

Коментувати можуть тільки зареєстровані користувачі

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18 19 2021222324
25262728293031