Головна Новини Херсонщина нескорена: життя та супротив під дулами автоматів

Херсонщина нескорена: життя та супротив під дулами автоматів

23.02.2023 21:50

24 лютого виповнюється 365 днів від початку злочинного повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну. Цей напад став кульмінацією загарбницької війни, яку Москва розпочала проти України 9 років тому з окупації Криму у 2014 році.

У ніч з 23 на 24 лютого 2022 року Росія підло атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Окупаційні війська почали завдавати ракетних ударів по військових базах, складах та аеропортах України, по житловим кварталам та мирним жителям. Метою російської агресії є не просто загарбання територій, а знищення нашої національної ідентичності, геноцид українського народу.

Херсон та область стали однією з найгарячіших точок після повномасштабного вторгнення російських військ на територію України.Чонгарська протока і вузький перешийок, що з'єднує Кримський півострів з материковою частиною, вважали практично непереборними перешкодами при вмілій організації оборони. А мережа зрошувальних каналів, що тягнеться всією областю, перетворювалася на природні перешкоди для просування військової техніки. Військові та експерти вважали, що Україна встигне підготувати оборону ключових міст на півдні країни до того моменту, коли супротивник встигне дістатися до них. Чимало запитань щодо провалу на Херсонщині на сьогодні залишаються без відповідей. Підрив мостів, рання мобілізація, своєчасне розгортання військ на рубежах, ефективна комунікація та планування оборони міст - все це могло б дати зовсім інший результат російського вторгнення на півдні України. 

У перший день повномасштабної атаки окупанти зайшли майже на все лівобережжя Херсонської області. Після боїв з українськими прикордонниками та підрозділами ЗСУ в рази численніші сили противника зайняли Генічеськ, Каховку, Нову Каховку та інші населені пункти. До опівдня вони були біля Антонівського мосту на підході до Херсона. Збройні сили України та загін територіальної оборони робили відчайдушні спроби стримувати наступ якнайдовше. Але сили були нерівні й тому підрозділам української армії прийшлось відступати. З 1 березня окупанти засіли в Херсоні – першому й наразі останньому обласному центрі України, взятому з початку великого вторгнення. "Життя під дулами автоматів" - саме так можна охарактеризувати цей період. Так, Херсонщина була окупована, але нескорена: мирний опір і саботаж дій окупантів та колабораціоністів з боку активної частини населення,  підпільний рух заважає окупантам встановити там свою владу та “новий порядок”.  На сьогоднішній день територія Правобережної Херсонщини деокупована, але знаходиться під постійними обстрілами російської армії. Жителі ж Лівобережної частини дуже чекають миру, але тільки під українським прапором. І, хоч би як тяжко було їм у пеклі окупації, вони вірять у ЗСУ та у своє близьке визволення.. 

«Херсонщина нескорена» - це проєкт про мужність захисників та громадський супротив мирного населення в період оборони і окупації,  про загиблих, які ціною власного життя виборюють свободу і волю для України.  

Херсонщина була окупована першою. І саме з нею пов’язують надії на стратегічний злам на користь України та початок звільнення наших територій. Віримо, що 2023 рік принесе нам перемогу та мир на рідній землі!

Календар подій

12 3 4567
89101112 13 14
15161718192021
22232425262728
2930