Головна Новини З книжкової шафи

З книжкової шафи

23.07.2018 06:59

Літо – час відпусток, відпочинку і засмаги. Та не у всіх однакові смаки. Тому, ми пропонуємо провести свій вільний час з книгою. А саме, здійснити коротку подорож книжковими шафами відділу краєзнавства, де – чимало цікавинок.
На першій полиці нашої шафи – посібник «Херсонщина: від найдавніших часів до сьогодення», який допомагає пізнати наукову картину історичного минулого, пов’язати події світової та вітчизняної історії на прикладі території Херсонської області та демонструє сучасне бачення історії краю.
У книзі Д.Мєшкова «Життєвий світ причорноморських німців» (1781-1871) йдеться про німецьку колонізацію в південноукраїнських степах наприкінці XVIII – початку XIX століття. Досліджуваний простір охоплює три губернії – Катеринославську, Херсонську і Таврійську. Хронологічні рамки дослідження – час від заснування у 1781 р. селянами з острова Даго (Dago) Старошведської колонії поблизу м. Берислава до реформи державного управління 1871 р. В центрі уваги видання – повсякденна господарська діяльність, внутрішнє життя їхніх сімей та громад, а також взаємини з місцевим населенням.
У вересні 2017 – квітні 2018 рр. виповнилося 100 років з часу створення системи архівних установ України. Її невід’ємною складовою є архіви Херсонської області. Збірник документів «Архівна справа на Херсонщині. 1921-2017» включає найбільш змістовні та цікаві документи з історії діяльності архівних установ області.
Наступна полиця нашої шафи – для шанувальників поетичного слова. Радимо книгу В.І.Наумич «Сльоза України», яка приурочена двадцятій річниці з часу смерті письменниці. Жити і творити для людей стало справою просвітянки. У своїх поетичних рядках вона вдало поєднує ніжну жіночність та громадянські мотиви. Українська письменниця В.Нижеголенко порівнювала Валентину Наумич з образом «Лебідки»: «Тендітна станом та духом незламна, добро засівала, плекала красу…». Її твори – це художній літопис невпокореної душі у ствердженні одвічних людських цінностей, любові до рідної землі, батьків і дітей, їхніх традицій, мови, моральних переконань.
У збірці поезій М.О.Василенка «Відлуння неспокою» порушуються суспільно-політичні проблеми сьогодення – події на Сході України – і разом з тим автор налаштовує читача на оптимістичне бачення майбутнього:
                           «Атошники протверезять пілата, –
                            Імперський тать існує до пори.
                           Ще рік, мо, два – і витре сльози мати –
                           Замайорять спасенні прапори».

Книга сатири та гумору херсонського автора Є.Пастухова «И в шутку, и всерьез» – «ліки для душі» тим, хто завітає до Гончарівки після складного робочого дня. Прочитавши лише декілька байок, а саме: «Тем, кто рядом», «Лев, лиса и осел», «Индюк – «дворянин», – втома зникне миттєво.
Запрошуємо всіх, хто цікавиться книжковими новинками Херсонщини, до відділу краєзнавства!

 

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18 19 2021222324
25262728293031