Головна Новини Першій херсонській газеті "ЮГЬ" - 125 років!

Першій херсонській газеті "ЮГЬ" - 125 років!

01.03.2023 08:00

1 березня 1898 року - дата виходу першого номеру науково-літературної, політичної, сільськогосподарської та комерційної газети «ЮГъ». Це була перша херсонська приватна газета, яка радувала свої читачів кожного дня протягом дев'яти років. Її  засновник та видавець-редактор -  Віктор Іванович Гошкевич, людина освічена та неординарна, краєзнавець, археолог, громадський діяч. Виходу першого номеру газети передував анонс в «Херсонских Губернских ведомостях»: «С 1 марта 1898 года в губернском городе Херсоне будет издаваться ежедневная газета “ЮГЪ”, посвящённая интересам населения Херсонской губернии и смежных уездов соседних губерний: Таврической, Екатеринославской, Киевской, Подольской и Бессарабской».

Крім офіційних матеріалів, в газеті «ЮГъ»  друкувались передові статті про головні події суспільного життя, зарубіжні новини, біржова хроніка, висвітлювались міські та земські справи, події спорту, реклама. На сторінках газети «Юг» регулярно виходили постійні рубрики «Театр та музика», «Новини літератури», «Судейська хроніка», «Сільськогосподарські новини», «Зарубіжні новини» та ін. Незважаючи на те, що «ЮГъ»  була регіональної газетою, на її сторінках друкувалися глибокі аналітичні статті. В гуманітарному блоці були представлені оригінальні та перекладні оповідання, вірші, бібліографія, фельєтони. Найбільш цікаві матеріали центральної преси «Юг» також передруковували на своїх сторінках.

Головна перевага цієї газети серед інших тогочасних газет полягала в тому, що редактору вдалося згуртувати навколо видання найвідоміших вчених, краєзнавців, літераторів і навіть економістів губернії. Авторами «Юга» були професори Кізеттер, Петражицький, священик Петров, публічні люди Браунер, Коваленко-Коломацький. А це робило газету цікавою і читабельною.Також велику увагу видання приділяло просвітництву своїх читачів, зокрема, на противагу іншим тодішнім херсонським виданням,  «ЮГъ» багато писав про маловідомі сторінки життя і творчості Тараса Шевченка. Так на сторінках газети виходили статті Браунера «Дніпровські мотиви», Коваленко-Коломацького «Співак України Т.Г. Шевченка».

Видання регулярно виходило у світ у 1898-1907 рр. (з суттєвою перервою на період роботи Першої думи через, як зазначалося, «незалежні від редакції обставини»). Але в революційному, здавалося б, «буремному» 1905 газета виходила у визначені дні з регулярністю, гідною подиву, з перервами після вихідного дня та після крупних релігійних чи державних свят. Газета "Югь", на відміну від інших видань того часу, була ліберального спрямування, з легким напиленням опозиційності. Після революційних подій 1905 року газету активно цькували, її видавця  - Віктора Гошкевича - штрафували, і нарешті її видання заборонили...

Підшивки газети «ЮГъ» турботливо зберігаються у фондах обласної книгозбірні ім. Олеся Гончара і викликають інтерес як у допитливих пересічних городян, так і у істориків, краєзнавців, екскурсоводів.  З 2021 року на сайті нашої книгозбірні діє проєкт "Сторінками херсонських газет",  в якому представлені міні-дайджести про життя херсонців на початку ХХ століття. Базою створення проєкту є місцеві періодичні видання (одним з основних джерелом є  газета «ЮГъ»), які  друкувались у м. Херсоні у XIX – на початку XX ст.  А наш сучасник, херсонський краєзнавець, журналіст, карикатурист Віктор Хмель на підставі напрацьованих матеріалів з дореволюційних газет краю підготував книгу «Херсонские истории, предания и были» та створив блог "Херсон - забытый Югь"
 

 

Календар подій

12 3 4567
89101112 13 14
15161718192021
22232425262728
2930