Головна Новини Стежками партизанської слави

Стежками партизанської слави

23.09.2014

22 вересня в Україні відзначається День партизанської слави. Саме в цей день з почуттям безмежної подяки й любові ми віддаємо данину поваги ветеранам антифашистського опору: колишнім підпільникам і партизанам, захисникам і визволителям рідної землі – усім, кого ми з гордістю називаємо народними месниками.
В роки тимчасової німецько-фашистської окупації Херсонщина перетворилася на партизанський край – на її території діяло 24 підпільні організації та партизанські загони. В Херсоні це була підпільна організація «Центр» (керівник – П.А. Комков), молодіжні організації «Патріот Батьківщини» та «Хлопці з Карантинного острова». В районі діяв партизанський загін під керівництвом Омеляна Юхимовича Гірського. Загалом, партизанські групи були майже в кожному районі області.
 Працівники відділу краєзнавства провели для учнів загальноосвітньої школи №36  урок мужності «Стежками партизанської слави». Під час патріотично-виховної години присутні дізнались про діяльність партизанських загонів та долю підпільників, які своїм власним життям виборювали перемогу на українській землі.
 Так, херсонська поетеса, публіцист Людмила Миколаївна Крижановська розповіла про двох юних дівчат - Олександру Кальницьку та Тамара Воскобойникову, які за свою підпільницьку діяльність потрапили до в’язниці,  деякий час перебували в одній тюремній камері. Знаходячись у страшних умовах, Тамара Воскобойникова вела щоденник, в якому описувала побачені в тюрмі жахіття, свої переживання та тверду впевненість у перемозі свого народу. Олександрі Кальницькій вдалося врятуватися, а Тамару німці стратили як «найлютішого ворога Рейху».
  Іменами підпільників, які віддали своє життя за мирне майбутнє наступних поколінь, названі вулиці міста Херсона, на їх могилах встановлені пам'ятники, про їхні подвиги написано багато книжок. Але найголовніше - щоб пам'ять про цих героїв залишалась в наших серцях.
 

Коментарі

Коментувати можуть тільки зареєстровані користувачі

Календар подій

  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031