Як херсонці 100 років тому ресторан обирали
Онлайн-лекції в рамках проєкту «Краєзнавчі подорожі з минулого в майбутнє» набирають обертів. Так, 2 грудня працівники відділу краєзнавства обласної книгозбірні провели інформдосьє «Готелі та ресторани Херсона на початку ХХ століття» для учнів – майбутніх кухарів.
Під час зустрічі вони прослухали розповідь про перші ресторани нашого міста, дізналися, яке меню пропонували відвідувачам; побачили рекламні оголошення, що були надруковані в херсонських газетах того часу; дізналися, як власники рекламували свої заклади та до яких хитрощів вдавалися метрдотелі, щоб було побільше відвідувачів у їхніх ресторанах.
Учні також зацікавились проєктом «Вінтажна кухня», ідейним натхненником якого є наша сучасниця, краєзнавець Марина Тарасова. Вона згуртувала команду кухарів-експериментаторів, які вирішили відтворити страви XIX століття за рецептами з архівів. Гусак з бурячками, карп у вині, судак під соусом марешаль, філе девосате, пуляр де тулуз – це не повний перелік того, що їли в тутешніх ресторанах понад сто років тому. На сьогодні кухарі відновили і розробили 15 страв, що були надруковані у газеті «Юг». Зараз їх можна скуштувати у семи херсонських ресторанах з позначкою «вінтажна кухня».