Головна Новини Масляна прийшла - весну, млинці та мед всім нам принесла!

Масляна прийшла - весну, млинці та мед всім нам принесла!

29.02.2020 13:42

Масляна – одне з найстаріших і найсмачніших свят слов’янських народів. Це свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту. Масляна символізує прихід весни та пробудження природи. А святкували наші предки Масляну або Колодій, не втомлюючись, адже кожен день тижня має свою назву, а назва – значення, яке говорить про те, що в цей день годиться робити.
До свята працівники Гончарівки підготували етнопаті «Масляна йде – весну, млинці та мед несе», на яке запросили найдопитливіших і найактивніших учасників. Разом з юними відвідувачами ми весну закликали та Масляну зустрічали: згадували про стародавні українські традиції та дізнавалися, що символізує кожний день Масляної, проводили певні обряди тощо. Так, у понеділок зранку збиралися дівчата, жінки і справляли народження колодки, яка є символом продовження роду, частиною Дерева життя. Потім її сповивали. Гості етнопаті стали учасниками цього обряду і з задоволенням вчилися сповивати колодку.
Наші друзі дізналися, що третій день Масляної називався «Ласунець». У цей день господині живуть за приказкою: «Що є в печі – усе на стіл мечи!». І звичайно, на першому місці в ряду частувань – млинці, цукерки, печиво та бублики. Вихованці навчального закладу були здивовані, що у нас росте справжнє бубликове дерево. І вони з задоволенням зібрали бубликовий врожай.
У суботній день існували два способи загадування щастя: перший – влучити сніжкою від порога в коло, намальоване на воротах; другий – влучити сніжкою від порога в білу пелюшку, що висить на воротах, стоячи спиною до неї. Учасники заходу впоралися і з цим завданням – вони закинули всі паперові сніжки у відерка.
Окрім того, що юні учасники дізналися про стародавні українські традиції та вони ще й навчилися готувати млинці, які є головною стравою на Масляну. Зустріч закінчилася за великим, щедрим столом з духмяним чаєм та смачними млинцями.

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18192021222324
25262728293031