Головна Новини Коста Хетагуров: "Люблю я цілий світ..."

Коста Хетагуров: "Люблю я цілий світ..."

15.10.2019 11:08

До 160-річчя від дня народження Коста Левановича Хетагурова – поета, перекладача, драматурга, художника, основоположника осетинської літератури – в обласній книгозбірні ім. Олеся Гончара пройшов вечір-спогад «Люблю я цілий світ…». У залі зібралися шанувальники творчості осетинського поета, дослідники, представники осетинських культурних товариств Херсона і Запоріжжя, члени літературного об'єднання "Парус надежды". 
У Херсоні Коста пробув недовго – з травня 1899 року по березень 1900 року він відбував вигнання. Але його постать для нашого міста значима. У південному місті він написав багато творів, які стали класикою як для осетинської літератури, так і для літератури народів світу. 
Усі присутні могли насолодитися мелодійністю грузинської мови та пісні. Так, пані Тетяня Сикоєва, членкиня осетинського культурного товариства м. Херсона, прочитала вірш Коста Хетагурова «Завещание» осетинською мовою. А юна співачка, лауреат гран-прі I ступеня, учасниця «Чорноморських ігор», лауреат всеукраїнських і міжнародних конкурсів Маша Євстаф’єва зачарувала своїм голосом, виконавши пісню «Однажды на улице» грузинською мовою. 
Усі гості із задоволенням переглянули документальний фільм «Коста Хетагуров», який зняв херсонський поет, драматург журналіст, почесний громадянин Херсона Анатолій Петрович Марущак. Зазначимо, що в цій стрічці  Анатолій Марущак виконав роль головного героя – Коста. Також херсонський поет продекламував вірші-посвяти «Коста. И боль, и совесть осетина» і  «Молитва за Осетію». 
Леонід Марченко, голова літературного об'єднання "Парус надежды", розповів про підготовку та вихід другого випуску літературно-художнього альманаху "Люблю я цілий світ...", присвяченого життю та творчості Коста Хетагурова, подякував осетинській діаспорі за надання матеріальної підтримки. Хвилюючим моментом стало вручення подяк і нагород представникам осетинських товариств за багаторічну співпрацю. 
Дослідниця творчості Коста Хетагурова Катерина Савченко поділилася спогадами про те, як вона побувала у Північній Осетії – батьківщині незабутнього Коста, відвідала будинок-музей. Завдяки невтомній праці Катерини Миколаївни майже кожного року проходять урочисті заходи, присвячені осетинському поету: до Дня вулиці Коста Хетагурова, у загальноосвітній школі №4, яка носить ім’я Коста Хетагурова, в обласній книгозбірні ім. Олеся Гончара, в бібліотеках міста. 
Олег Олексюк, голова Херсонської обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім.Т.Г. Шевченка, підкреслив значимість творчості Коста Хетагурова для Херсонщини. 
Музичними композиціями радували гостей учасники заходу. Так, поет, перекладач, бард Дмитро Смолко додав дійству святковості своєю африканською джамбою.  Софійка Ярова, фіналістка конкурсу «Яскраві діти України» від Херсонщини, учасниця конкурсу «Голос діти», півфіналістка фестивалю «Чорноморські ігри» подарувала усім присутнім пісню «Над Україною». Своїм виступом – піснею «Човен» зі святом всіх присутніх привітав Костянтин Зайцев. Виконанням пісень порадували народний ансамбль "Береза" та Микола Тимофеєв. Музичним акордом стала пісня у виконанні Маши Євстаф’євої «За лісами, горами».  
Цей захід вкотре довів, що нетлінна душа незабутнього Коста витає не тільки над Осетією, а й промайнула над Україною та Херсоном, а його свіча вічно горітиме у храмі людських душ!

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18192021222324
25262728293031