Головна Новини Василенківська конференція – 2020

Василенківська конференція – 2020

15.05.2020 15:08

14 травня 2020 року відбулась ІІ регіональна наукова інтернет-конференція «Микола Василенко і процес відродження української культури та державності», присвячена 96-річчю від дня народження  письменника-земляка, просвітянина,  Почесного громадянина міста Херсона. Конференція проходила в онлайновому режимі, на платформі Zoom.

У своїх виступах науковці, журналісти, представники бібліотеки, студенти висвітлили багатогранну творчість знаного на Херсонщині та поза її межами поета-краянина, громадського діяча, палкого патріота української державності.

Так, поет і журналіст Василь Піддубняк розповів про історію видання повісті «Лаодіка» Миколи Василенка, першого друкування у 1994 році на сторінках літературно-художнього альманаху «Степ», поділився своїми враженнями від її прочитання.

Завідувачка відділу краєзнавства обласної наукової книгозбірні ім. Олеся Гончара  Оксана Токовило розказала про тісну дружбу та співпрацю з письменником, громадським діячем Миколою Олександровичем Василенком. Поет-краянин презентував та дарував свої книжки; був активним учасником патріотичних та літературних заходів тощо. Вона зазначила, що на сайті бібліотеки у розділі «Повнотекстові твори місцевих авторів» представлені електронні версії друкованих творів письменника.

Про досвід вивчення літературного доробку поета-краянина в шкільному курсі української літератури розповіла Ніна Плакида, учитель української мови та літератури НВК «Школа гуманітарної праці» м.Херсона. Так, разом з учнями вона створює відеороліки, буктрейлери за творчістю поета.  А нещодавно промо-ролік за книгою «Архітектура планіди» Миколи Василенка зайняв друге місце на Всеукраїнському конкурсі  ім. Бориса Грінченка.

Науковці – представники Херсонського державного університету у своїх грунтовних доповідях висвітлили багатогранну творчість Миколи Олександровича Василенка. Так, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури ХДУ Наталя Чухонцева під час свого виступу розкрила особливості перекладацьких творів Миколи Василенка та Яра Славутича. Кандидат філологічних наук, доцент, завідувач міжкафедральної накової лабораторії «Українська література в англомовному світі» при ХДУ Іван Немченко дослідив строфіку та метрику поезій Миколи Василенка.  Кандидат філологічних наук, старший викладач ХДУ Тетяна Цепкало  проаналізувала міфологеми місяця в поезії поета-краянина. Кандидат філологічних наук, доцент, завідувач міжкафедральної накової лабораторії «Українська література в англомовному світі»  при ХДУ Галина Немченко  розкрила особливості художнього осмислення природи в ліриці Миколи Василенка та Івана Златокудра. Старший викладач ХДУ Валентина Галаган дослідила світ дитинства в творах Миколи Василенка, а магістрант факультету української філології та журналістики Наталя Ястреб розкрила особливості висвітлення Революції гідності  в творах Миколи Василенка і Неди Нежданої.

Член НСПУ, кандидат філологічих наук, доцент ХДУ Василь Загороднюк проаналізував громадянські мотиви лірики Миколи Василенка, його неповторні катрени.  Василь Степанович також поділився спогадами про виступи Миколи Олександровича на херсонському майдані у 2014 році: «Поет мав тихий, але потужний голос, до якого прислухався багатотисячний майдан, його катрени передавали настрої суспільства та були на часі».

Микола Олександрович Василенко до останнього подиху залишався палким патріотом своєї країни, був активним громадським діячем, вболівав за свою Батьківщину. Павло Гавриш, член Херсонської обласної організації Народного Руху України під час свого виступу «Микола Василенко і процес становлення незалежної України» розповів про громадянську позицію поета-краянина, який був членом Народного руху України, очолював міську благодійну організацію «Таврійська фундація».

Микола Василенко завжди слідкував за політичним розвитком країни, свої переживання та думки висловлював у щоденниках. Це було своєрідне художнє літописання розвитку України, про  яке більш докладно розповіла член НСЖУ, голова Таврійської фундації Любов Гаражій.

Наприкінці конференції учасники висловили бажання  продовжувати дослідження життєвого і творчого доробку поета-краянина та запланували провести у 2021 році III регіональну наукову інтернет-конференцію «Микола Василенко і процес відродження української культури та державності».

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18 19 2021222324
25262728293031