Головна Новини Гастрономічні музеї Польщі: цікаві ідеї для України

Гастрономічні музеї Польщі: цікаві ідеї для України

19.05.2023 11:40

18 травня 2023 року, у Міжнародний день музеїв, для студентів Херсонського аграрно-економічного університету співробітниками відділу краєзнавства було проведено віртуальну подорож «Гастрономічні музеї Польщі: цікаві ідеї для України».

Регіональні смаколики стали справжніми родзинками для залучення туристів і навіть символами міст.

Так, не можна побувати в Любліні і не спробувати хрусткий корж - цибуляж, Цибуляжі в Любліні є скрізь: у продовольчих магазинах, "салонах хліба", на люблінських весіллях і різних урочистостях.

Саме у Кракові можна спробувати на смак "обважанек", який так полюбляли у ХІV столітті члени королівської родини - Владислав Ягайло та Ядвіга. Як кажуть поляки: «Nie ma śniadanka bez obwarzanka».

Торунський пряник оспіваний і шанований у Польщі, майже як українцями сало. Визнаємо щиро – пряник не народився у Торуні. Але уміло тут роблений і поданий. Тверді "катаржинки", политі шоколадом, печуть у Польщі з 21 листопада – від Катерини. А інші види пряників –  від Миколая і до Свят.

Багатовікові традиції в Познані досі плекають і цінують. Місто та його околиці мають свій діалект, свята, характерні звичаї та страви. У Познані є два гастрономічні музеї – Музей пири та Музей святомарчинського рогаля.

Присутні на заході почули легенди появи кожного смаколика у польській кухні та традиції, які з цим пов’язані; дізналися про незвичні інгрідієнти, які додають під час їх приготування;  познайомилися з цікавими польськими прислів’ями про ці страви. Кожен з гастрономічних музеїв Польщі славиться різномаїттям послуг, які пропонує своїм відвідувачам: від проведення майстер-класів з приготування смаколиків до організації Днів народження та корпоративів.

Наприкінці зустрічі відбулась цікава дискусія: ми розмовляли про регіональні смаколики різних областей України; шукали ідеї, які страви можуть стати візитівкою саме нашої рідної Херсонщини і стати основою для створення гастрономічного музею; чи популярна українська кухня серед польської спільноти; які страви польської кухні обов’язково потрібно спробувати, щоб більше дізнатися про вподобання поляків.  

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18 19 2021222324
25262728293031