Головна Новини Вони вболівали за українську державність...

Вони вболівали за українську державність...

22.01.2020 12:51

До Дня соборності України в обласній книгозбірні пройшла година історичного краєзнавства «Український Херсон: траєкторія доль та подій», присвячена видатним постатям – Володимиру Кедровському і Миколі Чернявському, які зробили значний внесок у боротьбі за національне відродження і незалежність України. 
Володимир Іванович Кедровський – дуже відома й авторитетна історична особистість у колі західної української діаспори. У нас же його ім’я було абсолютно невідомим до 1991 року й маловідоме навіть у наш час. Володимир Іванович Кедровський – державний і політичний діяч, полковник Армії УНР. У роки перших визвольних змагань був очільником Державної інспекції військ Армії Української Народної Республіки. Його називають «головним самостійником» Херсонщини, у рідному Херсоні допомагав утворювати з місцевого гарнізону українські маршові роти. Усе подальше життя після виїзду з України Володимир Кедровський продовжував займатися активною громадською та політичною діяльністю, письменництвом та журналістикою, віддаючи себе батьківщині. Він читав лекції у провідних університетах Америки, був головним редактором найстарішої американської україномовної газети «Свобода». Виступав за поширення української шкільної освіти в еміграції. Очолював український відділ радіостанції «Голос Америки» у Вашингтоні. Є автором публіцистичних творів «Обриси минулого» та «1917 рік». 
Життя Володимира Кедровського скінчилося в еміграції, далеко від рідної Херсонщини – він похований на українському православному цвинтарі у Баунд Бруку. (США). У Херсоні на честь Володимира Кедровського було перейменовано одну з вулиць, також у 2018 році відкрито пам’ятний знак (у Північному мікрорайоні).
Микола Федорович Чернявський — видатний український письменник, громадський діяч, лектор інституту народної освіти. З 1903 року до кінця свого життя жив і працював у Херсоні. Працював у губернському земстві, пізніше вчителював. 1917 року очолив товариство «Українська Хата в Херсоні». У держархіві Херсонської області зберігається архівно-слідча справа голови першої херсонської легальної української просвітницької організації – товариства «Українська Хата» письменника М. Ф. Чернявського. Робота на ниві національного відродження і просвіти коштувала йому, як і багатьом іншим інтелігентам, життя. Останні 9 років його життя були тісно пов’язані з органами ДПУ-НКВС. Він мріяв тоді про батьківщину, «де править правда нелукава», але хіба міг знати, якими пророчими для нього стануть ці поетичні рядки. «За слово правди вмерти радо» – саме так це і сталося. Микола Чернявський прийняв страшну мученицьку смерть за слово правди – у 70-річному віці був репресований та розстріляний у Херсоні у 1938 році. Херсонці повертають із забуття ім’я Миколи Федоровича Чернявського – так, у 2018 році у серії «Літературні скарби Херсонщини» була видана книга «Микола Чернявський. Вибране», бібліотеці-філії № 14 присвоєно ім’я видатного українського інтелектуала, письменника та громадського діяча. 
Під час заходу присутні мали змогу ознайомитися з прижиттєвими творами Володимира Кедровського та Миколи Чернявського, погортати рідкісне видання «Вісник товариства «Українська хата», послухати поезії Миколи Чернявського, присвячені рідній Україні. 

Календар подій

     1 23
4 5678910
1112 13 14 151617
18192021222324
25262728293031